Studio040.nl
Live Live

Woningmarkt Eindhoven blijft oververhit: prijzen stijgen, huizen snel verkocht

Gepubliceerd: Donderdag 12 juli 2018 13:22 - Bijgewerkt: Donderdag 12 juli 2018 15:26

Woningmarkt Eindhoven blijft oververhit: prijzen stijgen, huizen snel verkocht

De woningmarkt in Eindhoven is nog steeds oververhit. De prijzen stijgen flink, en er is beduidend meer vraag dan aanbod. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars.

In Eindhoven stegen de huizenprijzen met 10,6 procent in een jaar tijd. Dat is ietsje meer dan het landelijke gemiddelde. Ook aan andere factoren is af te lezen dat de markt overspannen is. Zo werd een huis in Eindhoven gemiddeld na 32 dagen al verkocht. Landelijk is dat 45 dagen. Verder werd bij een derde van de verkooptransacties het huis voor meer geld verkocht dan de vraagprijs.

Krapte enorm
Volgens het Eindhovense NVM-makelaarskantoor Van Santvoort is de krapte op de woningmarkt in de stad nog steeds enorm. Dat is merkbaar bij alle typen huizen, onder meer bij tussenwoningen en appartementen. 'De prijzen stijgen de pan uit en de verkoopsnelheid neemt nog steeds toe', aldus het kantoor. 


Gemeentelijke aanpak
Het kantoor is niet optimistisch over de aanpak van de gemeente, om met de bouw van veel meer woningen in het centrum de oververhitting tegen te gaan. 'Of het gemeentebestuur zijn voornemens voor extra plannen en voor versnelling kan realiseren, is nog maar de vraag. Complete woningbouwprojecten worden doorgeschoven naar beleggers, die de woningen gaan verhuren. Op zich is daar niets tegen, maar de overspannen koopmarkt schiet er niet veel mee op en blijft op deze manier achter de feiten aanlopen'. 

Regelgeving
Volgens makelaar Pieter van Santvoort duurt het vaak te lang voor veel woningen in de binnenstad echt klaar zijn. 'Kijk naar het Stadionkwartier of de Spoorzone. Voor er echt gebouwd kan worden, heb je te maken met onder meer geluidsoverlast en veiligheidsaspecten. Daardoor kan het allemaal lang duren. Terwijl die tijd er niet is, omdat er vanwege de krapte nú gebouwd moet worden.' Hij adviseert daarom om extra te bouwen aan de rand van de stad, en regels te versoepelen. 'Door inspraakprocedures duurt het nu soms te lang voor er gebouwd kan worden. Kijk naar het bouwproject Picuskade in Eindhoven. Daar heeft één bezwaarmaker de boel drie jaren tegengehouden. Verder kan je meer meters maken buiten de binnenstad, omdat daar de bestemmingsplannen vaak al vastliggen. Denk aan Meerhoven of Nuenen-West.'

Lichtpuntje is volgens hem wel dat er het afgelopen kwartaal een lichte stijging te zien is van het aantal te koop staande woningen. Die steeg in Eindhoven weer een beetje: van ruim 420 naar 510.

Randgemeenten
Ook in de gemeenten rond Eindhoven is de trend van een overspannen markt te zien. Zo worden de huizen in Nuenen die vrij komen, vrijwel meteen verkocht. Ook de nieuwbouw in Nuenen-West loopt als een trein. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Son en Breugel. Van Santvoort: 'De rek is er hier volkomen uit. Eigenlijk is er hier niets meer te koop. En wat er te koop is, is binnen twee weken verkocht.' Ook in Geldrop-Mierlo daalde het aanbod het afgelopen jaren met een derde. 

Gerelateerd nieuws
Kringloopwinkel Emmaus failliet, mogelijke doorstart onderzocht

Kringloopwinkel Emmaus is failliet. Er wordt onderzocht of er een doorstart mogelijk is, zegt de cu...

Boerenmutsen in Vincentre brengen Aardappeleters tot leven

Uniek zijn ze, drie authentieke boerenmutsen uit eind negentiende eeuw.

Bewoners Gestel sparen 'fitcoins' met sporten, en kunnen daarmee groente en fruit kopen

In het Eindhovense stadsdeel Gestel start eind deze maand een project om bewoners aan te moedigen g...

Grote verbouwing van skatepark Area 51

Area 51 gaat op de schop. 

Fontys wil investeren in onderwijs op Brainport Industries Campus

Fontys Hogescholen heeft plannen om te investeren in onderwijs op de Eindhovense Brainport Industri...

Auto in de as gelegd in Nuenen, brandweer gaat uit van opzet

Aan de Breeldere in Nuenen is zondagavond laat een auto in vlammen opgegaan.

Vrouwen Oranje-Rood spelen gelijk in topper tegen Den Bosch

De vrouwen van Oranje-Rood hebben een punt overgehouden aan de topper zondag tegen Den Bosch. In Ei...

Rijkssubsidie voor aanpak taalproblemen Eindhovense gezinnen

Er komt een kleine 130.000 euro uit Den Haag voor een Eindhovens project om ouderen en kinderen met...

Glow trekt duizenden bezoekers, ondanks regen

Glow heeft de eerste avond duizenden mensen op de been gebracht. Ondanks de regen was het zaterdag ...

PSV vestigt record na winst bij De Graafschap

PSV heeft een nationaal record te pakken door zaterdagavond ook zijn twaalfde wedstrijd van het sei...

Deel deze pagina: