Studio040.nl
Live Live

VDL en DAF presenteren volledig elektrische truck

Gepubliceerd: Woensdag 16 mei 2018 14:20 - Bijgewerkt: Woensdag 16 mei 2018 21:59

VDL en DAF presenteren volledig elektrische truck

Na twee jaar ontwikkelen is woensdag de volledig elektrische truck van VDL en DAF gepresenteerd.

Nog dit jaar gaan de eerste tien vrachtwagens op basis van de DAF CF getest worden door klanten. De Eindhovense e-truck is bedoeld voor lokaal en regionaal transport. Vooral in binnensteden met een milieuzone is dat erg praktisch, maar ook het vervoer van goederen tussen distributiecentra en winkels behoort tot de mogelijkheden.

De DAF CF Electric VDL E-Power heeft een bereik van honderd kilometer. De accu is in een half uur voor de helft opgeladen en binnen anderhalf uur is hij helemaal vol. Het opladen van je smartphone duurt meestal langer. Het zijn korte laadtijden die we al kennen van de elektrische stadsbussen in Eindhoven die ook van VDL komen.

Werkgelegenheid
DAF en VDL werken al 65 jaar samen, maar voor de ontwikkeling van de e-truck werd die samenwerking geïntensiveerd. De cabine en het chasis worden door DAF gemaakt, alle techniek, waaronder de aandrijving door VDL. Dat is goed nieuws voor de werkgelegenheid in de Brainport regio.

Zowel VDL-topman Willem van der Leegte en Ron Borsboom van DAF verwachten dat de e-truck voor extra banen in en rondom Eindhoven gaat zorgen. Dat terwijl de twee bedrijven al goed zijn voor 15.000 arbeidsplaatsen op dit moment. Uiteraard is de banengroei wel afhankelijk van de verkoop, maar de twee bedrijven zien de toekomst zeer positief tegemoet.

Kosten
De e-truck is niet alleen maar een hosanna verhaal. Het gewicht van het voertuig ligt een stuk hoger door de zware accu's en de kosten zijn drie keer zo hoog als een dieselvariant van de DAF CF. Vooral dat laatste kan een drempel zijn voor veel ondernemers.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, wil vooralsnog geen belastingvoordeel toezeggen aan bedrijven die een e-truck willen aanschaffen. Wel wordt er geld vrijgemaakt om de technische ontwikkelingen in de transportsector te stimuleren om ervoor te zorgen dat goederen duurzamer vervoerd kunnen worden.

Accu's
Waar voor VDL en DAF, maar ook alle andere fabrikanten die accu's gebruiken, nog veel winst te behalen is, zijn het gewicht en de capaciteit van de batterijen. Het accupakket van de Tesla weegt tonnen om ervoor te zorgen dat de vrachtwagen een theoretisch bereik heeft van 800 kilometer. Ook de accu van de e-truck van VDL en DAF is met zijn 1.500 kilo geen kleine jongen, zeker als je bedenkt dat het bereik 'slechts' 100 kilometer is.

Rob Borsboom van DAF zegt de ontwikkelingen omtrent batterijtechniek ook op de voet te volgen. 'Daar is zoveel winst te behalen, we hopen echt dat in de nabije toekomst de accu's niet alleen meer capaciteit krijgen en lichter worden, maar ook wat meer kosten rendabel dan nu.' Willem van der Leegte sluit zich daarbij aan, maar is overtuigd van een toekomst waarin zowel personen als goederenvervoer volledig elektrisch is.

Productie
Het is nog onduidelijk hoe snel massaproductie bij DAF zal volgen. DAF-topman Preston Feight zegt dat dit afhankelijk van de verkoop de elektrische trucks. De tien testtrucks worden gebouwd bij VDL Bus Chassis in Eindhoven. Pas als er flinke aantallen verkocht worden in plaats van de gangbare dieseltrucks van DAF, wordt de e-trucks in de grote DAF-fabriek gemaakt.

Gerelateerd nieuws
'Adjunct-directeur De Rooi Pannen eerder onder vuur'

Het bestuur van De Rooi Pannen in Eindhoven had al plannen om de adjunct-directeur te degraderen, n...

Ryanair-personeel in Eindhoven dreigt met staking

Cabinepersoneel van Ryanair op Eindhoven Airport dreigt het werk neer te leggen. De ruim 80 medewer...

'Kampioenschap is niet realistisch, play-offs wel'

Het linkerrijtje of een plekje in de play-offs. Het is volgens spelers en fans een 'realistische am...

PvdA: er was wél geld voor groenere Boschdijk

Er was wel degelijk geld beschikbaar geweest om de Boschdijk groener te maken. Maar dat is niet op ...

Getuigen gezocht van ernstige aanrijding, slachtoffers achtergelaten

De recherche in Eindhoven is op zoek naar twee jongens die woensdagavond twee slachtoffers zwaargew...

'Prijs voor studentenkamer in Eindhoven flink omhoog'

De huurprijzen van studentenkamers stijgen in Eindhoven harder dan in de meeste andere studentenste...

Speciale peroxideboten moeten blauwalg IJzeren Man aanpakken

Het Eindhovense natuurbad IJzeren Man wordt woensdag compleet onder handen genomen om blauwalg te v...

Slachtoffers Nederlands-Indië herdacht in Geldrop

Bij begraafplaats 't Zand in Geldrop worden woensdagavond traditiegetrouw de burgers en militairen ...

Nieuw Centrum Seksueel Geweld in Eindhoven drukbezocht

Veel slachtoffers weten de weg te vinden naar het nieuwe Centrum Seksueel Geweld in Eindhoven.

PSV treft BATE Borisov voor plek in groepsfase Champions League

PSV moet het opnemen tegen de Wit-Russische ploeg BATE Borisov voor een plek in de groepsfase van d...

Deel deze pagina: