Studio040.nl
Live Live

VDL en DAF presenteren volledig elektrische truck

Gepubliceerd: Woensdag 16 mei 2018 14:20 - Bijgewerkt: Woensdag 16 mei 2018 21:59

VDL en DAF presenteren volledig elektrische truck

Na twee jaar ontwikkelen is woensdag de volledig elektrische truck van VDL en DAF gepresenteerd.

Nog dit jaar gaan de eerste tien vrachtwagens op basis van de DAF CF getest worden door klanten. De Eindhovense e-truck is bedoeld voor lokaal en regionaal transport. Vooral in binnensteden met een milieuzone is dat erg praktisch, maar ook het vervoer van goederen tussen distributiecentra en winkels behoort tot de mogelijkheden.

De DAF CF Electric VDL E-Power heeft een bereik van honderd kilometer. De accu is in een half uur voor de helft opgeladen en binnen anderhalf uur is hij helemaal vol. Het opladen van je smartphone duurt meestal langer. Het zijn korte laadtijden die we al kennen van de elektrische stadsbussen in Eindhoven die ook van VDL komen.

Werkgelegenheid
DAF en VDL werken al 65 jaar samen, maar voor de ontwikkeling van de e-truck werd die samenwerking geïntensiveerd. De cabine en het chasis worden door DAF gemaakt, alle techniek, waaronder de aandrijving door VDL. Dat is goed nieuws voor de werkgelegenheid in de Brainport regio.

Zowel VDL-topman Willem van der Leegte en Ron Borsboom van DAF verwachten dat de e-truck voor extra banen in en rondom Eindhoven gaat zorgen. Dat terwijl de twee bedrijven al goed zijn voor 15.000 arbeidsplaatsen op dit moment. Uiteraard is de banengroei wel afhankelijk van de verkoop, maar de twee bedrijven zien de toekomst zeer positief tegemoet.

Kosten
De e-truck is niet alleen maar een hosanna verhaal. Het gewicht van het voertuig ligt een stuk hoger door de zware accu's en de kosten zijn drie keer zo hoog als een dieselvariant van de DAF CF. Vooral dat laatste kan een drempel zijn voor veel ondernemers.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, wil vooralsnog geen belastingvoordeel toezeggen aan bedrijven die een e-truck willen aanschaffen. Wel wordt er geld vrijgemaakt om de technische ontwikkelingen in de transportsector te stimuleren om ervoor te zorgen dat goederen duurzamer vervoerd kunnen worden.

Accu's
Waar voor VDL en DAF, maar ook alle andere fabrikanten die accu's gebruiken, nog veel winst te behalen is, zijn het gewicht en de capaciteit van de batterijen. Het accupakket van de Tesla weegt tonnen om ervoor te zorgen dat de vrachtwagen een theoretisch bereik heeft van 800 kilometer. Ook de accu van de e-truck van VDL en DAF is met zijn 1.500 kilo geen kleine jongen, zeker als je bedenkt dat het bereik 'slechts' 100 kilometer is.

Rob Borsboom van DAF zegt de ontwikkelingen omtrent batterijtechniek ook op de voet te volgen. 'Daar is zoveel winst te behalen, we hopen echt dat in de nabije toekomst de accu's niet alleen meer capaciteit krijgen en lichter worden, maar ook wat meer kosten rendabel dan nu.' Willem van der Leegte sluit zich daarbij aan, maar is overtuigd van een toekomst waarin zowel personen als goederenvervoer volledig elektrisch is.

Productie
Het is nog onduidelijk hoe snel massaproductie bij DAF zal volgen. DAF-topman Preston Feight zegt dat dit afhankelijk van de verkoop de elektrische trucks. De tien testtrucks worden gebouwd bij VDL Bus Chassis in Eindhoven. Pas als er flinke aantallen verkocht worden in plaats van de gangbare dieseltrucks van DAF, wordt de e-trucks in de grote DAF-fabriek gemaakt.

Gerelateerd nieuws
Buste Vincent van Gogh geschonken aan Nuenenaren

Nuenen krijgt een nieuw beeld van Vincent van Gogh.

BAM: Aanbevelingen OVV gaan verder dan alleen de hoofdrolspelers

De aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uit het onderzoek naar het instorten van ...

Cabinepersoneel sleept Ryanair ook voor de rechter

Ook het cabinepersoneel van Ryanair spant een rechtszaak aan tegen de luchtvaartmaatschappij.

Kijkje in de toekomst van de binnenstad

Hoe ziet de binnenstad van Eindhoven er over een aantal jaar uit? Dat is vast te zien op het Stadhu...

Eindhoven Airport: 'Alle betrokken partijen verantwoordelijk voor instorten parkeergarage'

Alle bedrijven en instanties die betrokken zijn geweest bij de bouw van de parkeergarage bij Eindho...

OVV kiezelhard: 'Veiligheid kon én moest in twijfel getrokken worden'

De parkeergarage bij Eindhoven Airport stortte in door een fout in het ontwerp.

Robèrt van Beckhoven met culinair theatercollege in Parktheater

Meester-patissier en -boulanger Robèrt van Beckhoven geeft woensdagavond een theatercollege over z...

Gewapende overval op slijterij aan Tongelresestraat

Twee personen hebben woensdagmorgen slijterij De Bottel overvallen aan de Tongelresestraat.

ASML verwacht opnieuw recordjaar: bijna 11 miljard euro omzet

ASML stevent dit jaar af op een jaaromzet van bijna 11 miljard euro. Dat is de verwachting van de V...

Vrouw zwaargewond na ongeval op Vredeoord

Bij een ongeval op de Vredeoord in Eindhoven is dinsdagavond een vrouw zwaargewond geraakt.

Deel deze pagina: