Studio040.nl
Live Live

VDL en DAF presenteren volledig elektrische truck

Gepubliceerd: Woensdag 16 mei 2018 14:20 - Bijgewerkt: Woensdag 16 mei 2018 21:59

VDL en DAF presenteren volledig elektrische truck

Na twee jaar ontwikkelen is woensdag de volledig elektrische truck van VDL en DAF gepresenteerd.

Nog dit jaar gaan de eerste tien vrachtwagens op basis van de DAF CF getest worden door klanten. De Eindhovense e-truck is bedoeld voor lokaal en regionaal transport. Vooral in binnensteden met een milieuzone is dat erg praktisch, maar ook het vervoer van goederen tussen distributiecentra en winkels behoort tot de mogelijkheden.

De DAF CF Electric VDL E-Power heeft een bereik van honderd kilometer. De accu is in een half uur voor de helft opgeladen en binnen anderhalf uur is hij helemaal vol. Het opladen van je smartphone duurt meestal langer. Het zijn korte laadtijden die we al kennen van de elektrische stadsbussen in Eindhoven die ook van VDL komen.

Werkgelegenheid
DAF en VDL werken al 65 jaar samen, maar voor de ontwikkeling van de e-truck werd die samenwerking geïntensiveerd. De cabine en het chasis worden door DAF gemaakt, alle techniek, waaronder de aandrijving door VDL. Dat is goed nieuws voor de werkgelegenheid in de Brainport regio.

Zowel VDL-topman Willem van der Leegte en Ron Borsboom van DAF verwachten dat de e-truck voor extra banen in en rondom Eindhoven gaat zorgen. Dat terwijl de twee bedrijven al goed zijn voor 15.000 arbeidsplaatsen op dit moment. Uiteraard is de banengroei wel afhankelijk van de verkoop, maar de twee bedrijven zien de toekomst zeer positief tegemoet.

Kosten
De e-truck is niet alleen maar een hosanna verhaal. Het gewicht van het voertuig ligt een stuk hoger door de zware accu's en de kosten zijn drie keer zo hoog als een dieselvariant van de DAF CF. Vooral dat laatste kan een drempel zijn voor veel ondernemers.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, wil vooralsnog geen belastingvoordeel toezeggen aan bedrijven die een e-truck willen aanschaffen. Wel wordt er geld vrijgemaakt om de technische ontwikkelingen in de transportsector te stimuleren om ervoor te zorgen dat goederen duurzamer vervoerd kunnen worden.

Accu's
Waar voor VDL en DAF, maar ook alle andere fabrikanten die accu's gebruiken, nog veel winst te behalen is, zijn het gewicht en de capaciteit van de batterijen. Het accupakket van de Tesla weegt tonnen om ervoor te zorgen dat de vrachtwagen een theoretisch bereik heeft van 800 kilometer. Ook de accu van de e-truck van VDL en DAF is met zijn 1.500 kilo geen kleine jongen, zeker als je bedenkt dat het bereik 'slechts' 100 kilometer is.

Rob Borsboom van DAF zegt de ontwikkelingen omtrent batterijtechniek ook op de voet te volgen. 'Daar is zoveel winst te behalen, we hopen echt dat in de nabije toekomst de accu's niet alleen meer capaciteit krijgen en lichter worden, maar ook wat meer kosten rendabel dan nu.' Willem van der Leegte sluit zich daarbij aan, maar is overtuigd van een toekomst waarin zowel personen als goederenvervoer volledig elektrisch is.

Productie
Het is nog onduidelijk hoe snel massaproductie bij DAF zal volgen. DAF-topman Preston Feight zegt dat dit afhankelijk van de verkoop de elektrische trucks. De tien testtrucks worden gebouwd bij VDL Bus Chassis in Eindhoven. Pas als er flinke aantallen verkocht worden in plaats van de gangbare dieseltrucks van DAF, wordt de e-trucks in de grote DAF-fabriek gemaakt.

Gerelateerd nieuws
Actiegroep Nuenen Zelfstandig start burgerinitiatief

De actiegroep Nuenen Zelfstandig is een burgerinitiatief gestart om de fusie tussen Nuenen en Eindh...

Winternoodregeling voor daklozen per direct van kracht

De winternoodregeling gaat per direct kracht. Tijdens de winternoodregeling worden daklozen burgers...

Airport waarschuwt voor vertraging door mist

Reizigers vanuit Eindhoven Airport moeten rekening houden met vertragingen vanwege de dichte mist.

IJzeren Man wil uitbreiden, buurt vreest overlast: 'We gaan overal voor liggen'

Er zijn uitbreidingsplannen voor de IJzeren Man in Eindhoven. In de buurt De Karpen zijn daar zorge...

Busje vol met grondstoffen voor synthetische drugs ontdekt

De politie heeft tijdens een vrachtvervoercontrole op de A67 bij Geldrop achttien vaten ontdekt met...

Verstandelijk beperkte bewoners op straat door brand in woonzorgcomplex

Ongeveer dertig bewoners van een woonzorgcomplex aan de Johannes Buijslaan in Strijp stonden in de ...

VDL en DAF versterken samenwerking

VDL en DAF gaan intensiever samenwerken. Dat laten de twee grote Eindhovense bedrijven weten in een...

Eerste training amputatievoetbalteam zit erop

Met twee krukken in de hand of met één keepershandschoen aan heeft het nieuwe PSV amputatieteam w...

Eindhoven wil woonoverlast aanpakken: 'Afspraken met pandeigenaren en weren huisjesmelkers'

Afspraken met pandeigenaren, harder optreden tegen huisjesmelkers en strengere regels om een hoge c...

Drugsdealer opgepakt in Oud Woensel: bijna 60 bolletjes en veel cash

De politie heeft een drugsdealer opgepakt in de Eindhovense wijk Oud Woensel. Dat meldt een wijkage...

Deel deze pagina: