Studio040.nl
Live Live

Rijen voor stembureau op Station Eindhoven

Gepubliceerd: Woensdag 20 maart 2019 07:40 - Bijgewerkt: Donderdag 21 maart 2019 08:43

Rijen voor stembureau op Station Eindhoven

Nederland mag woensdag weer naar de stembus. Op Station Eindhoven stonden kiezers bij de opening van het stembureau daar al meteen in de rij om hun stem uit te brengen voor de Provinciale Staten.

In Eindhoven kan er gestemd worden op 78 locaties. Dat kan in onder meer buurthuizen, scholen, verzorgingshuizen, maar ook bij Popei, Parktheater en op Eindhoven Airport. In Waalre is het aantal stemlocaties dit jaar bijna gehalveerd. Om het voor ouderen toch mogelijk te maken de afstand naar de stembus af te leggen, worden er taxi's ingezet.

Er kan dus gestemd worden voor een nieuwe volksvertegenwoordiging in de provinciehuizen. Indirect wordt daarmee ook de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer bepaald. Het kabinet heeft er baat bij om plannen na goedkeuring van de Tweede Kamer eenvoudig door de Eerste Kamer te loodsen. Het helpt dan als de regeringspartijen woensdag veel stemmen weten binnen te halen.

Traditioneel is de opkomst laag tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Zo was die vier jaar geleden nog geen 48 procent. Ter vergelijking: de laatste Tweede Kamerverkiezingen bracht bijna 82 procent van de kiezers op de been.

Deel deze pagina: