Studio040.nl
Live Live

Nuenen krijgt alsnog voldoende voor “bestuurskracht”

Gepubliceerd: Woensdag 10 januari 2018 12:02 - Bijgewerkt: Donderdag 11 januari 2018 17:54

Nuenen krijgt alsnog voldoende voor “bestuurskracht”

Het bureau dat de bestuurskracht van Nuenen in 2015 onvoldoende noemde, geeft de gemeente nu wèl een voldoende.

Dat blijkt uit documenten die de gemeente Nuenen woensdagavond naar buiten heeft gebracht. In een dik rapport schrijft bureau Partners + Pröpper uit Vught dat Nuenen veel bestuurlijke problemen heeft opgelost. In een begeleidende brief schrijft B&W dat ze de gelegenheid wil krijgen om te wachten tot Son & Breugel in 2019 wil praten over een mogelijke fusie.

Het oordeel over de bestuurskracht is een belangrijk element in de discussie over de toekomst van Nuenen. Na het rapport uit 2015 van bureau Partners + Pröpper besloot de Provincie Noord-Brabant dat Nuenen niet zelfstandig zou kunnen blijven.

Om zo goed mogelijk te kunnen aantonen dat er veel verbeterd is, heeft de gemeente het zelfde bureau gevraagd het onderzoek te herhalen. Daaruit zou blijken dat de belangrijkste knelpunten zijn opgelost. Welke verbeteringen de onderzoekers precies zien, blijkt waarschijnlijk later vandaag uit de stukken. Bij het onderzoek is gekeken naar het functioneren van B&W en gemeenteraad, maar ook naar andere factoren. De financiële situatie van de gemeente Nuenen is aanzienlijk verbeterd doordat de bouwgrond die de gemeente bezit weer meer waard is geworden, en doordat de bouw van de wijk Nuenen-West is begonnen.

Volgens Nuenen is er daardoor geen noodzaak meer om snel een beslissing te nemen over de toekomst van de gemeente. Gedeputeerde Staten hebben Nuenen eerder opgedragen voor vandaag de twee mogelijke scenario’s uit te werken: een fusie met hetzij Eindhoven danwel Son en Breugel. Probleem daarbij is, dat Son en Breugel heeft aangegeven “voorlopig” geen zin te hebben in een fusie. In 2019 zou voor het eerst opnieuw over de toekomst gesproken kunnen worden.

Het gemeentebestuur redeneert dat als de Provincie Nuenen de tijd geeft om daarop te wachten, een fusie met Son en Breugel dus mogelijk is. Nuenen heeft de provincie daarom gevraagd om een jaar extra tijd, zodat gewacht kan worden op de nieuwe discussie in Son.

Gedeputeerde Spierings drong tot nu toe steeds aan op snelheid. Eerder stelde ze een deadline voor een fusiebesluit voor 1 juli 2017. Toen die deadline niet gehaald werd, trok de provincie de regie naar zich toe. In de brief aan de provincie geeft Nuenen aan definitief niet te willen fuseren met Eindhoven. Wachten op Son is volgens de gemeente dus ook de enige resterende optie.

De keuze voor Son en Breugel kreeg in november met de hakken over de sloot de steun van de gemeenteraad. Een aanzienlijke groep raadsleden vindt dat Nuenen zo lang mogelijk zelfstandig moet blijven. Zij legden zich neer bij een keuze voor Son “als een fusie echt onvermijdelijk blijkt.” Spierings gaf toen al aan dat ze dat besluit naast zich neer zou leggen.

Het is de vraag of de Gedeputeerde instemt met het uitstel. Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen, waardoor in alle drie de gemeenten de politieke verhoudingen kunnen veranderen. De provincie hield eind 2017 een enquête onder de inwoners van Nuenen, waaruit bleek dat een ruime meerderheid juist voorstander is van een fusie met Eindhoven.Gerelateerd nieuws
Man (72) uit Eindhoven drieënhalf jaar de cel in voor misbruiken meisje (7)

Een 72-jarige man uit Eindhoven heeft een gevangenisstraf van drieënhalf jaar, waarvan een half ja...

Beelden berover postbezorger openbaar gemaakt

De politie heeft beelden openbaargemaakt van twee berovingen van een postbezorger in de wijk Sinten...

Gezelligste marathon van Nederland: 'Het lijkt wel carnaval'

"Het lijkt wel carnaval!" merkt een van de lopers op, tijdens zijn tocht door de Eindhovense binnen...

Lichtjesroute trekt 170.000 bezoekers

De Lichtjesroute heeft dit jaar minder bezoekers getrokken dan anders: zo'n 170.000 mensen kwamen e...

Kipchirchir Rotich winnaar van de 35e Marathon Eindhoven

De Keniaan Elisha Kipchirchir Rotich is de winnaar geworden van de 35e editie van de Marathon Eindh...

Mini-marathon: lekker rennen met papa en mama

Ruim 3000 deelnemers waren er, voor de mini-marathon zondag in Eindhoven.

Hoogbejaarde vrouw overvallen, daders nemen veel geld mee

Twee mannen hebben zaterdagavond een hoogbejaarde vrouw overvallen in haar flat.

Burgemeester rijdt Design Rides naar Eindhoven

Een lange stoet van 47 elektrische auto's is vanmiddag aangekomen in Eindhoven, het zijn de zogenaa...

Draagbaar echoapparaat bij 'meest innovatieve marathon ter wereld'

Een draagbaar echoapparaat dat tijdens het hardlopen de verzuring van de bovenbeenspieren in beeld ...

OM eist tbs met dwangverpleging voor opzettelijke aanrijding

Geen straf, maar tbs met dwangverpleging eist het Openbaar Ministerie tegen een 23-jarige Eindhoven...

Deel deze pagina: