Studio040.nl
Live Live

Nuenen krijgt alsnog voldoende voor “bestuurskracht”

Gepubliceerd: Woensdag 10 januari 2018 12:02 - Bijgewerkt: Donderdag 11 januari 2018 17:54

Nuenen krijgt alsnog voldoende voor “bestuurskracht”

Het bureau dat de bestuurskracht van Nuenen in 2015 onvoldoende noemde, geeft de gemeente nu wèl een voldoende.

Dat blijkt uit documenten die de gemeente Nuenen woensdagavond naar buiten heeft gebracht. In een dik rapport schrijft bureau Partners + Pröpper uit Vught dat Nuenen veel bestuurlijke problemen heeft opgelost. In een begeleidende brief schrijft B&W dat ze de gelegenheid wil krijgen om te wachten tot Son & Breugel in 2019 wil praten over een mogelijke fusie.

Het oordeel over de bestuurskracht is een belangrijk element in de discussie over de toekomst van Nuenen. Na het rapport uit 2015 van bureau Partners + Pröpper besloot de Provincie Noord-Brabant dat Nuenen niet zelfstandig zou kunnen blijven.

Om zo goed mogelijk te kunnen aantonen dat er veel verbeterd is, heeft de gemeente het zelfde bureau gevraagd het onderzoek te herhalen. Daaruit zou blijken dat de belangrijkste knelpunten zijn opgelost. Welke verbeteringen de onderzoekers precies zien, blijkt waarschijnlijk later vandaag uit de stukken. Bij het onderzoek is gekeken naar het functioneren van B&W en gemeenteraad, maar ook naar andere factoren. De financiële situatie van de gemeente Nuenen is aanzienlijk verbeterd doordat de bouwgrond die de gemeente bezit weer meer waard is geworden, en doordat de bouw van de wijk Nuenen-West is begonnen.

Volgens Nuenen is er daardoor geen noodzaak meer om snel een beslissing te nemen over de toekomst van de gemeente. Gedeputeerde Staten hebben Nuenen eerder opgedragen voor vandaag de twee mogelijke scenario’s uit te werken: een fusie met hetzij Eindhoven danwel Son en Breugel. Probleem daarbij is, dat Son en Breugel heeft aangegeven “voorlopig” geen zin te hebben in een fusie. In 2019 zou voor het eerst opnieuw over de toekomst gesproken kunnen worden.

Het gemeentebestuur redeneert dat als de Provincie Nuenen de tijd geeft om daarop te wachten, een fusie met Son en Breugel dus mogelijk is. Nuenen heeft de provincie daarom gevraagd om een jaar extra tijd, zodat gewacht kan worden op de nieuwe discussie in Son.

Gedeputeerde Spierings drong tot nu toe steeds aan op snelheid. Eerder stelde ze een deadline voor een fusiebesluit voor 1 juli 2017. Toen die deadline niet gehaald werd, trok de provincie de regie naar zich toe. In de brief aan de provincie geeft Nuenen aan definitief niet te willen fuseren met Eindhoven. Wachten op Son is volgens de gemeente dus ook de enige resterende optie.

De keuze voor Son en Breugel kreeg in november met de hakken over de sloot de steun van de gemeenteraad. Een aanzienlijke groep raadsleden vindt dat Nuenen zo lang mogelijk zelfstandig moet blijven. Zij legden zich neer bij een keuze voor Son “als een fusie echt onvermijdelijk blijkt.” Spierings gaf toen al aan dat ze dat besluit naast zich neer zou leggen.

Het is de vraag of de Gedeputeerde instemt met het uitstel. Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen, waardoor in alle drie de gemeenten de politieke verhoudingen kunnen veranderen. De provincie hield eind 2017 een enquête onder de inwoners van Nuenen, waaruit bleek dat een ruime meerderheid juist voorstander is van een fusie met Eindhoven.Gerelateerd nieuws
Actiegroep Nuenen Zelfstandig start burgerinitiatief

De actiegroep Nuenen Zelfstandig is een burgerinitiatief gestart om de fusie tussen Nuenen en Eindh...

Winternoodregeling voor daklozen per direct van kracht

De winternoodregeling gaat per direct kracht. Tijdens de winternoodregeling worden daklozen burgers...

Airport waarschuwt voor vertraging door mist

Reizigers vanuit Eindhoven Airport moeten rekening houden met vertragingen vanwege de dichte mist.

IJzeren Man wil uitbreiden, buurt vreest overlast: 'We gaan overal voor liggen'

Er zijn uitbreidingsplannen voor de IJzeren Man in Eindhoven. In de buurt De Karpen zijn daar zorge...

Busje vol met grondstoffen voor synthetische drugs ontdekt

De politie heeft tijdens een vrachtvervoercontrole op de A67 bij Geldrop achttien vaten ontdekt met...

Verstandelijk beperkte bewoners op straat door brand in woonzorgcomplex

Ongeveer dertig bewoners van een woonzorgcomplex aan de Johannes Buijslaan in Strijp stonden in de ...

VDL en DAF versterken samenwerking

VDL en DAF gaan intensiever samenwerken. Dat laten de twee grote Eindhovense bedrijven weten in een...

Eerste training amputatievoetbalteam zit erop

Met twee krukken in de hand of met één keepershandschoen aan heeft het nieuwe PSV amputatieteam w...

Eindhoven wil woonoverlast aanpakken: 'Afspraken met pandeigenaren en weren huisjesmelkers'

Afspraken met pandeigenaren, harder optreden tegen huisjesmelkers en strengere regels om een hoge c...

Drugsdealer opgepakt in Oud Woensel: bijna 60 bolletjes en veel cash

De politie heeft een drugsdealer opgepakt in de Eindhovense wijk Oud Woensel. Dat meldt een wijkage...

Deel deze pagina: