Studio040.nl
Live Live

Mails voor raadsleden belanden bij inwoner Breda

Gepubliceerd: Donderdag 09 augustus 2018 14:32 - Bijgewerkt: Donderdag 09 augustus 2018 15:10

Mails voor raadsleden belanden bij inwoner Breda

Tientallen e-mails die bedoeld waren voor gemeenteraadsleden, zijn in verkeerde handen gevallen.

Zowel op de website van de gemeente als in een adreslijst van gemeenteraadsleden was bij twee mailadressen “eindoven.nl” geschreven in plaats van “eindhoven.nl”. De foute gegevens stonden zowel bij SP-raadslid Henri de Leeuw als bij 50PLUS-raadslid Wilma Richter.

De domeinnaam eindoven.nl is al bijna drie jaar in bezit van Cees Willemsen uit Breda. De ontvanger van de mails trok donderdag pas bij de gemeente aan de bel, terwijl het probleem volgens hem al drie maanden speelt. De zaak kwam aan het rollen naar aanleiding van een mail die Studio040 wilde sturen aan Wilma Richter.

Het is onduidelijk hoeveel e-mails Willemsen heeft ontvangen die niet voor hem bestemd waren, en wat hij ermee heeft gedaan. Voor zover valt na te gaan, is voor de interne communicatie van de gemeenteraad wel het juiste mailadres gebruikt.

Volgens Willemsen werd het foute mailadres ook overgenomen door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en een maillijst van de VNG. In totaal zegt hij ‘enkele tientallen’ mails te hebben ontvangen. Hij zegt zorgvuldig met deze mails om te gaan: “Een ieder die mij een mail stuurt via @eindoven.nl krijgt een automatisch antwoord terug. Vaak stuur ik er dan nog een berichtje achteraan met opmerkingen over Keesmakers.nl. Met de e-mail doe ik verder niets. Vaak lees ik de mail niet eens. Ik publiceer de inhoud van de e-mail nooit op een website of zo.”

De domeinnaam eindoven.nl wordt niet gebruikt voor een website – het adres www.eindoven.nl leidt bezoekers door naar een andere website van Willemsen, waar hij diverse maatschappelijke misstanden aan de kaak stelt. Zo stoort hij zich aan het gebruik van de naam ‘Kees’ voor plantaardige kaas, en schrijft hij over vermeende boekhoudfraude bij diverse gemeenten en provincies.

Naast eindoven.nl bezit Willemsen ook meer dan 150 domeinnamen die zijn afgeleid van de namen van bedrijven zoals ASML, Jumbo en Campina. In de meeste gevallen gaat het om bedrijven die volgens hem medeverantwoordelijk zijn voor de door hem genoemde misstanden. Via deze domeinnamen ontvangt hij aanzienlijk meer mails: tot wel meer dan 100 per dag, laat hij weten.

Overigens komt het veel vaker voor dat domeinnamen die gebaseerd zijn op een schrijffout van een merknaam of plaatsnaam, worden geregistreerd. Zo zijn ook de domeinnamen eindhove.nl, endhoven.nl en einhoven.nl vastgelegd, door allemaal verschillende mensen en bedrijven. Wanneer een mailadres handmatig wordt ingevoerd, bestaat de mogelijkheid dat een e-mail door een tikfout terechtkomen bij de eigenaar van zo’n domein.


De gemeente Eindhoven zegt in een reactie geen reden te zien om stappen de ondernemen tegen de eigenaren van domeinnamen die lijken op eindhoven.nl. Een woordvoerder zegt: “Mochten mensen zich op internet verschrijven en bijvoorbeeld Eindoven of Einthoven intikken op Google (of in een andere zoekmachine) dan wordt meestal de suggestie gegeven om op Eindhoven te zoeken, zodat men alsnog bij ons uitkomt. We vinden het niet nodig om domeinnamen te claimen die (verkeerd gespelde) variaties zijn van eindhoven.nl.

Gerelateerd nieuws
Rijen voor stembureau op Station Eindhoven

Nederland mag woensdag weer naar de stembus. Op Station Eindhoven stonden kiezers bij de opening va...

Onderzoek: Raadsleden CDA en LPF op vingers getikt om gedrag rond Sinterklaasintocht

De Eindhovense raadsleden Tjerk Langman (LPF) en Linda Hofman (CDA) zijn over de schreef gegaan met...

UWV: Ryanair mag personeel Eindhoven Airport niet ontslaan

Piloten en cabinepersoneel van Ryanair die Eindhoven Airport als standplaats hadden, hadden niet on...

Goed jaar voor DAF: recordomzet en veel meer medewerkers

DAF heeft een goed jaar achter de rug. De Eindhovense truckfabrikant boekte een recordomzet van 5,6...

Man uit Irak (24) krijgt 3,5 jaar celstraf voor poging tot doodslag op A67 bij Waalre

Een 24-jarige mensensmokkelaar uit Irak moet 3,5 jaar de gevangenis in voor poging tot doodslag. Hi...

Wietkelder gevonden in bos tussen Eindhoven en Son

In het buitengebied tussen Eindhoven en Son is een ondergrondse hennepkwekerij gevonden.

Steen door ruit bij LPF-raadslid Langman

Bij het Eindhovense LPF-raadslid Tjerk Langman is een steen door de ruit gegooid. De politicus heef...

Vlag halfstok na schietpartij Utrecht

Op het Stadhuis hangt de vlag vandaag halfstok, naar aanleiding van de gebeurtenissen gisteren in U...

MMC zet nu ook operatierobot in bij darmkanker

Het Maxima Medisch Centrum zet vanaf nu een operatierobot in bij ingrepen bij darmkanker.

Zoektocht naar persoon te water: blijkt loos alarm

Hulpdiensten zijn maandagmiddag massaal uitgerukt voor een melding van een persoon te water bij de ...

Deel deze pagina: