Studio040.nl
Live Live

Mails voor raadsleden belanden bij inwoner Breda

Gepubliceerd: Donderdag 09 augustus 2018 14:32 - Bijgewerkt: Donderdag 09 augustus 2018 15:10

Mails voor raadsleden belanden bij inwoner Breda

Tientallen e-mails die bedoeld waren voor gemeenteraadsleden, zijn in verkeerde handen gevallen.

Zowel op de website van de gemeente als in een adreslijst van gemeenteraadsleden was bij twee mailadressen “eindoven.nl” geschreven in plaats van “eindhoven.nl”. De foute gegevens stonden zowel bij SP-raadslid Henri de Leeuw als bij 50PLUS-raadslid Wilma Richter.

De domeinnaam eindoven.nl is al bijna drie jaar in bezit van Cees Willemsen uit Breda. De ontvanger van de mails trok donderdag pas bij de gemeente aan de bel, terwijl het probleem volgens hem al drie maanden speelt. De zaak kwam aan het rollen naar aanleiding van een mail die Studio040 wilde sturen aan Wilma Richter.

Het is onduidelijk hoeveel e-mails Willemsen heeft ontvangen die niet voor hem bestemd waren, en wat hij ermee heeft gedaan. Voor zover valt na te gaan, is voor de interne communicatie van de gemeenteraad wel het juiste mailadres gebruikt.

Volgens Willemsen werd het foute mailadres ook overgenomen door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en een maillijst van de VNG. In totaal zegt hij ‘enkele tientallen’ mails te hebben ontvangen. Hij zegt zorgvuldig met deze mails om te gaan: “Een ieder die mij een mail stuurt via @eindoven.nl krijgt een automatisch antwoord terug. Vaak stuur ik er dan nog een berichtje achteraan met opmerkingen over Keesmakers.nl. Met de e-mail doe ik verder niets. Vaak lees ik de mail niet eens. Ik publiceer de inhoud van de e-mail nooit op een website of zo.”

De domeinnaam eindoven.nl wordt niet gebruikt voor een website – het adres www.eindoven.nl leidt bezoekers door naar een andere website van Willemsen, waar hij diverse maatschappelijke misstanden aan de kaak stelt. Zo stoort hij zich aan het gebruik van de naam ‘Kees’ voor plantaardige kaas, en schrijft hij over vermeende boekhoudfraude bij diverse gemeenten en provincies.

Naast eindoven.nl bezit Willemsen ook meer dan 150 domeinnamen die zijn afgeleid van de namen van bedrijven zoals ASML, Jumbo en Campina. In de meeste gevallen gaat het om bedrijven die volgens hem medeverantwoordelijk zijn voor de door hem genoemde misstanden. Via deze domeinnamen ontvangt hij aanzienlijk meer mails: tot wel meer dan 100 per dag, laat hij weten.

Overigens komt het veel vaker voor dat domeinnamen die gebaseerd zijn op een schrijffout van een merknaam of plaatsnaam, worden geregistreerd. Zo zijn ook de domeinnamen eindhove.nl, endhoven.nl en einhoven.nl vastgelegd, door allemaal verschillende mensen en bedrijven. Wanneer een mailadres handmatig wordt ingevoerd, bestaat de mogelijkheid dat een e-mail door een tikfout terechtkomen bij de eigenaar van zo’n domein.


De gemeente Eindhoven zegt in een reactie geen reden te zien om stappen de ondernemen tegen de eigenaren van domeinnamen die lijken op eindhoven.nl. Een woordvoerder zegt: “Mochten mensen zich op internet verschrijven en bijvoorbeeld Eindoven of Einthoven intikken op Google (of in een andere zoekmachine) dan wordt meestal de suggestie gegeven om op Eindhoven te zoeken, zodat men alsnog bij ons uitkomt. We vinden het niet nodig om domeinnamen te claimen die (verkeerd gespelde) variaties zijn van eindhoven.nl.

Gerelateerd nieuws
Van Bommel ziet zijn PSV swingen en hengelt clubrecord binnen

Met klinkende cijfers heeft PSV ook de negende wedstrijd in de Eredivisie winnend afgesloten.

Auto op z'n kop op Insulindelaan, twee gewonden

Bij een eenzijdig ongeluk op de rondweg van Eindhoven is een auto op z'n kop terecht gekomen.

Wie is er schuldig aan ontwerpfout parkeergarage?

Het is een ingewikkelde vraag: wie is er schuldig aan de instorting van de parkeergarage bij Eindho...

Freerunner Siebe (16) is een internethit: 'Jij bent toch die van Dumpert?'

Siebe van de Spijker (16) uit Eindhoven is een internethit. De video waarin hij freerunt is online ...

DDW 2018: een stadsstrand op de Markt en ruim honderd locaties

Commercieel directeur Edwin Schenk van de Dutch Design Foundation blikt aan de vooravond van DDW 20...

Man gewond bij brand in appartement aan Laagstraat in Eindhoven

Bij een brand in een appartement aan de Laagstraat in Eindhoven is een man gewond geraakt.

Verdachte overval Winkelcentrum Woensel vrijgelaten

De man die woensdag werd aangehouden als verdachte van de beroving op Winkelcentrum Woensel, is wee...

Buste Vincent van Gogh geschonken aan Nuenenaren

Nuenen krijgt een nieuw beeld van Vincent van Gogh.

BAM: Aanbevelingen OVV gaan verder dan alleen de hoofdrolspelers

De aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uit het onderzoek naar het instorten van ...

Cabinepersoneel sleept Ryanair ook voor de rechter

Ook het cabinepersoneel van Ryanair spant een rechtszaak aan tegen de luchtvaartmaatschappij.

Deel deze pagina: