Studio040.nl
Live Live

Jorritsma: 'God verhoede dat er 16 partijen in de raad komen'

Gepubliceerd: Dinsdag 13 februari 2018 11:15 - Bijgewerkt: Vrijdag 16 februari 2018 12:04

Jorritsma: 'God verhoede dat er 16 partijen in de raad komen'

"God verhoede dat alle zestien partijen in de gemeenteraad komen," dat zei burgemeester Jorritsma maandag bij BNR Nieuwsradio.

Met zoveel partijen is het haast onmogelijk om een coalitieprogramma op hoofdlijnen te maken, denkt de burgemeester. Zeker omdat er ook veel zogenaamde one-issue partijen tussen zitten.

Woningsplitsing
Als voorbeeld gaf Jorritsma een partij die zich hard maakt voor een stop op woningsplitsing voor studentenhuisvesting. "Een heel specifieke wens," zei de burgemeester, waarbij hij benadrukt dat hij er in principe geen oordeel over heeft omdat hij als burgemeester boven de partijen staat. "Maar hoe kun je dan de stad bestuurbaar houden? Als het gaat over klimaatadoptie, infrastructuur en internationalisering?"

Onbestuurbaar
Jorritsma is bang dat de stad onbestuurbaar wordt, met zoveel verschillende (one issue) partijen in de raad. Zeker als een deel van hen zich vooral druk maakt over problemen op wijk- of zelfs straatniveau. "Eindhoven is een stad met een begroting van een miljard euro. Dan moet je op hoofdlijnen de stad besturen."

Kiesdrempel
Een manier om te voorkomen dat er zestien verschillende partijen in de gemeenteraad komen na de verkiezingen, is het invoeren van een kiesdrempel. Iets waar Jorritsma graag de discussie over zou voeren "al krijg ik vriend en vijand over me heen als ik hierover begin." In zijn nieuwjaarstoespraak refereerde hij er ook al aan en dat kwam hem op een heel aantal negatieve reacties te staan. Toch ziet de burgemeester er wel wat in. "In Duitsland is er een kiesdrempel van vijf procent, is dat dan geen democratisch land? In Engeland is er districtenstelsel, is dat dan geen democratie?"

Maar vooralsnog is er geen kiesdrempel. En met een verwachte opkomst van tussen de veertig en vijfenveertig procent, zullen partijen ongeveer 1750 stemmen nodig hebben om een zetel in de gemeenteraad te bemachtigen.

De verkiezingen worden op woensdag 21 maart gehouden.

Deel deze pagina: