Studio040.nl
Live Live

Jorritsma: Expats en arbeidsmigranten meer betrekken bij verkiezingen

Gepubliceerd: Woensdag 14 maart 2018 12:16

Jorritsma: Expats en arbeidsmigranten meer betrekken bij verkiezingen

Eindhoven gaat expats, internationale studenten, oud-vluchtelingen en arbeidsmigranten voortaan meer betrekken bij verkiezingen. Dat heeft burgemeester Jorritsma toegezegd op verzoek van de gemeenteraad.

Volgens onder meer CDA, GroenLinks, PvdA, VVD en D66 zijn de internationals in de stad onvoldoende betrokken bij de gemeenteraadsverkiezingen, die gepland staan voor 21 maart. Zo kregen internationals alleen een stempas in het Nederlands, niet in het Engels. Ook worden ze niet actief geïnformeerd over de verkiezingen.

Jorritsma is het met de fracties eens. Hij wil de nieuwe groepen Eindhovenaren nu actief gaan voorlichten. In eerste instantie komende week. 'De komende dagen gaan we dat vooral doen via social media', zegt de burgemeester.

Komend jaar wil Jorritsma het in totaliteit beter gaan aanpakken. In 2019 staan er namelijk drie verkiezingen: voor een nieuw Europees Parlement, Provinciale Staten en de Waterschappen. Dan wil hij dat de stempassen ook in het Engels worden aangeboden. Verder gaat de gemeente met betrokken organisaties zoals het expatcentrum of vluchtelingenwerk om tafel om de informatievoorziening te verbeteren.

Deel deze pagina: