Studio040.nl
Live Live

Eindhovense coalitie houdt vast aan bezuinigingen, oppositie kritisch

Gepubliceerd: Dinsdag 06 november 2018 19:32 - Bijgewerkt: Dinsdag 06 november 2018 23:23

Eindhovense coalitie houdt vast aan bezuinigingen, oppositie kritisch

De Eindhovense coalitiepartijen staan achter de bezuinigingen op de zorg in de stad. 

Volgens VVD, GroenLinks, CDA en PvdA zijn de pijnlijke maatregelen nu eenmaal nodig om uit de financiële problemen te komen. Dat bleek dinsdagavond op het stadhuis, tijdens een urenlang debat over de begroting voor de komende jaren.  Uiteindelijk stemden 32 raadsleden voor de begroting, en tien tegen. Ook de kleine oppositiefracties Leefbaar Eindhoven, 50Plus, ChristenUnie en LPF gingen akkoord. De grote oppositiepartijen D66 en SP stemden tegen.


'Als we nu niet ingrijpen, wordt Eindhoven straks een artikel 12 gemeente. Staat de stad onder curatele. Dat betekent dat niet de gemeente maar de provincie beslist over wat er hier wordt uitgegeven', reageert VVD-raadslid Lex Janssen.

Eindhoven moet de tering naar de nering zetten, omdat de gemeente de afgelopen jaren kampte met een tekort van tientallen miljoenen. Die tekorten zijn ontstaan door te hoge uitgaven aan zorg aan onder meer jongeren, ouderen en gehandicapten. Burgemeester en wethouders willen het financiële gat nu grotendeels aanpakken door onder meer flinke kortingen door te voeren in de zorg. Zorginstellingen op diverse terreinen gaan dat vanaf volgend jaar voelen. Afgelopen week luidden opvangorganisaties voor daklozen al de noodklok, maar ook instellingen die zorg leveren aan kwetsbare jongeren of ouderen moeten inleveren.

Pijnlijke keuzes
De coalitiepartijen erkennen dat er pijnlijke keuzes worden gemaakt, maar verdedigen de maatregelen van het college. 'Er kunnen wachtlijsten ontstaan. Maar mensen die echt zorg nodig hebben, krijgen die. Er moeten keuzes gemaakt worden, maar dat gebeurt verantwoord. We geven straks nog steeds net zoveel geld uit aan zorg, als het gemiddelde van de veertig grootste steden in ons land', aldus GroenLinks-raadslid Rik Thijs. Ook PvdA-raadslid Raaijmakers vindt de keuzes te verdedigen. 'Nu gaat het geld ook geregeld naar te forse salarissen bij bestuurders van zorginstellingen, of wordt niet de zorg geleverd waarvoor budget is vrijgemaakt. Ook kunnen zorginstellingen soms efficiënter werken'.

Vertrek uit raadszaal
De grote oppositiepartijen in de gemeenteraad zijn zeer kritisch, en niet te spreken over de bezuinigingen. Ze vinden dat het stadsbestuur te hard ingrijpt. D66-raadslid Schreurs en de fractie van het Ouderen Appèl verlieten daarom voor het debat de raadszaal. Ze vinden dat ze onvolledig zijn geïnformeerd over alle plannen, en verwijten het college dat er informatie is achtergehouden. Daarom kunnen ze, zeggen ze, niet goed hun werk doen. Wethouder Richters bestrijdt dat: 'Ik zeg met klem dat wij als collegeleden niet meer informatie hebben dan de gemeenteraadsleden'.

Gevolgen bezuinigingen
D66 en SP hamerden vooral op het gebrek aan informatie als het gaat om de gevolgen van de bezuinigingen voor kwetsbare Eindhovenaren. De fracties zeggen van diverse organisaties te horen dat de bezuinigingen rampzalige gevolgen hebben voor veel zorg in de stap, maar dat die gevolgen in alle plannen niet duidelijk worden gemaakt. De SP wil eerst een hoorzitting, om zorginstellingen en zorgafnemers te horen over de gevolgen.

Naast bezuinigingen op de zorg, probeert het stadsbestuur ook op andere manieren de tekorten aan te pakken. Zo worden de woonlasten flink verhoogd, en grote investeringen uitgesteld. Over die maatregelen in de begroting was weinig discussie in de gemeenteraad.

In 2020 verwacht het stadsbestuur dat er weer ruimte is om nieuwe ambities te overwegen.

Gerelateerd nieuws
Wietkelder gevonden in bos tussen Eindhoven en Son

In het buitengebied tussen Eindhoven en Son is een ondergrondse hennepkwekerij gevonden.

Steen door ruit bij LPF-raadslid Langman

Bij het Eindhovense LPF-raadslid Tjerk Langman is een steen door de ruit gegooid. De politicus heef...

Vlag halfstok na schietpartij Utrecht

Op het Stadhuis hangt de vlag vandaag halfstok, naar aanleiding van de gebeurtenissen gisteren in U...

MMC zet nu ook operatierobot in bij darmkanker

Het Maxima Medisch Centrum zet vanaf nu een operatierobot in bij ingrepen bij darmkanker.

Zoektocht naar persoon te water: blijkt loos alarm

Hulpdiensten zijn maandagmiddag massaal uitgerukt voor een melding van een persoon te water bij de ...

Personeel overheid en industrie staakt in Stadswandelpark voor beter pensioen

In het Eindhovense Stadswandelpark komen maandagmiddag medewerkers uit uiteenlopende sectoren bijee...

Verdriet en hoop op bijeenkomst basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad

Het was een emotionele bijeenkomst op de islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad waar velen bij...

PSV wint in slotfase van VVV, loopt verder uit op Ajax

Het was een moeizame wedstrijd voor PSV in Limburg, maar uiteindelijk werd er met 1-0 gewonnen bij ...

Arrestatie in serie overvallen in Eindhoven

Nu lijkt de politie hem dan toch te pakken te hebben: zaterdagavond is een man aangehouden die word...

Vrouw van balkon gered bij brand Picassohof

Bij een brand in een appartement aan het Picassohof in Tongelre, heeft de brandweer de bewoonster v...

Deel deze pagina: