Studio040.nl
Live Live

Eindhoven Marathon wil volgend jaar mogelijk uitbreiden met wandelafstanden

Gepubliceerd: Donderdag 11 oktober 2018 19:16 - Bijgewerkt: Vrijdag 12 oktober 2018 08:00

Eindhoven Marathon wil volgend jaar mogelijk uitbreiden met wandelafstanden

De rek voor groei is er bij de Eindhovense marathon nog niet uit. Als het aan de organisatie ligt, kunnen deelnemers volgend jaar ook meedoen aan wandelafstanden.

'We zitten eraan te denken om volgend jaar het wandelen te introduceren tijdens het marathonweekend. We merken namelijk dat wandelen steeds populairder wordt. We zouden dat dan in met diverse afstanden aan willen bieden', zegt directeur van de Marathon Eindhoven Edgar de Veer. De zondag zou dan helemaal in het teken moet gaan staan van het hardlopen. 'Op zaterdag zou dan het wandelen zijn, en op zondag het hardlopen. We zouden daarom de 10 kilometer hardlopen op zaterdagavond weer naar de zondag willen verplaatsen'.

Met de aanpassingen zou het deelnemersveld ook weer verder kunnen worden uitgebreid. Dit jaar telt het evenement zo'n 23.500 deelnemers. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. De meeste lopers verschijnen aan de start van de halve marathon.

Doel eindtijd
De organisatie heeft dit jaar als doel dat er een eindtijd van 2 uur en 6 minuten wordt gelopen. Een aantal Kenianen en Ethiopiërs moet voor die tijd gaan zorgen. De Veer: 'Dat is een mooi streven. De absolute toppers kunnen we niet in huis halen. We hebben niet het budget dat de marathons in Londen of Berlijn hebben. Wel doen we al jaren mee in de top 10 van de wereld'.

Innovatie
Elk jaar zijn er rond de marathon weer innovatieve projecten. Dit keer is dat onder meer de warmtepil. Tien lopers nemen die in, waarmee onderzoekers van de Radboud Universiteit en het UMC Utrecht de kerntemperatuur in het lichaam kunnen meten. Daarmee kan straks ook beter worden bepaald wanneer hardlopers extra moeten drinken om het lichaam te koelen.

Dodelijk incidenten
Afgelopen weekend overleden er twee hardlopers tijdens de marathon van Cardiff in Wales. Ook in Eindhoven is er jaren geleden een persoon overleden. Volgens De Veer doet de marathon er alles aan op dit soort incidenten te voorkomen. 'Het is de macht van de grote getallen, dus zo'n tragisch incident kun je niet volledig uitsluiten. Wel zorgen we ervoor dat alle medische hulpdiensten zo snel mogelijk paraat staan. En ook hardlopers adviseren de goede voorbereidingen te treffen helpt'.Deel deze pagina: