Studio040.nl
Live Live

Droogte ook voor veehouders in de regio een strop

Gepubliceerd: Donderdag 09 augustus 2018 18:08 - Bijgewerkt: Donderdag 09 augustus 2018 21:18

Droogte ook voor veehouders in de regio een strop

Niet alleen de akkerbouwers, maar ook de veehouders komen in de problemen door de droogte.

Sterker nog; voor veel veeboeren begint de ellende nu pas, want ze zijn begonnen aan het voer dat voor de winter bestemd is. Paul Schots van boerderij De Hofstad op de grens van Son en Breugel en Nuenen is somber. 'Ik heb pas één keer kunnen maaien, maar het gras is nu door en geel, je kan er niks mee.' Boeren zijn naarstig op zoek bij elkaar naar hooi of percelen waar ze nog gras in kunnen zaaien.

Niet alleen het tekort aan gras is een probleem, ook de oogst van de mais gaat tegenvallen volgens de biologische veehouder. 'De kolven, als ze er al zijn, zijn veel kleiner en het gaat juist om die maiskolven, daar halen mijn koeien hun energie uit.' In de regio staan veel maisvelden en zelfs een ongetraind oog kan zien dat ze veel minder hoog staan dan voorgaande jaren. Sommige boeren hebben daarom extra percelen mais ingezaaid.

Biologisch
Een bijkomstig probleem is dat Schots zijn voer ook biologisch moet blijven om zijn koeien biologische melk te laten geven. Doet hij dat niet, dan verliest hij het biologische keurmerk en wordt de melk centen per liter minder waard. Alleen het is niet zo dat doordat de veehouder zijn kosten hoger worden, ook de melkprijs omhoog gaat. 'Dat is gewoon een vaste prijs en dat is Europees geregeld', vertelt Nol van Rijssel, veehouder bij De Blije Big en voorzitter van ZLTO Dommelland.


Maatregelen
Van Rijssel maakt zich zorgen om de jonge melkveeboeren die veel geïnvesteerd hebben in hun bedrijf, met hoge lasten zitten en nu de klappen krijgen. 'De regering staat garant voor overbruggingsleningen die boeren nodig hebben via de Rabobank, dus dat is wel goed, maar daarmee zijn we er nog niet.'

Zo zitten veel veehouders met overvolle mestkelders. In sommige gevallen is het zo erg dat de boeren letterlijk de mest niet meer kwijt kunnen. Alleen uitrijden over het land is geen optie. 'Als je dat nu gaat uitrijden dan verbrand je heel je grasmat, als het al niet verbrand was overigens, maar dan is het echt klaar,' weet Paul Schots.

'LTO Nederland, de belangenbehartiger voor de land- en tuinbouwsector, heeft daarom een verzoek gedaan bij Minister Schouten of we mest mogen uitrijden tot 15 september, al vraag ik me af of dat genoeg is?' aldus Van Rijssel. Boeren mogen maar tot 1 september de mest over hun land sproeien, maar wat de voorzitter van ZLTO Dommelland betreft zou wel tot 30 september kunnen.

Klimaat
Dit jaar laat duidelijk zien dat het klimaat echt aan het veranderen is volgens Van Rijssel. Hij pleit er dan ook voor om nog eens goed naar de regels te kijken of die nog wel passen bij het huidige klimaat. 'Die regels zijn er niet voor niets en die hebben voorheen ook goed gewerkt, maar we moeten misschien iets flexibeler worden als de weersomstandigheden daar om vragen', aldus Van Rijssel

Paul Schots merkt op dat als het zo doorgaat, de koeien straks niet meer in de zomer in de wei staan, maar juist in de winter. 'Het is gewoon te heet voor ze in de zomer en als het buiten vijf graden is, hebben de koeien het prima naar hun zin. Zolang het gras groeit, kunnen de koeien de weide in.'

De veehouder uit Son en Breugel hoopt dat hij genoeg voer weet te vinden voor van de winter en dat hij nog een keer gras ergens kan inzaaien. 'Alleen als dat niet lukt, dan wordt het koeien verkopen totdat ik genoeg koeien overhoud die ik wel kan voeren. Dat betekend wel minder melk, minder inkomsten en waarschijnlijk faillissement.'

Ook al is het effect op korte termijn gering, regen is op dit moment een boer zijn beste vriend. Als het goed nat wordt kan er mest uitgereden worden, gras dat de droogte overleefd heeft kan groeien en nieuw gras krijgt ook een kans. Verder is het hopen op afdoende crisismaatregelen van het ministerie en coulance van de banken.

Gerelateerd nieuws
Woning in Son dicht na drugsvondst

Een huis aan de Meierijlaan in Son gaat dicht omdat er een hennepplantage is gevonden.

Karpers overgoten met benzine en in brand gestoken

De brandweer is vanmiddag uitgerukt voor vijf vissen die in brand waren gestoken. De karpers lagen ...

Twee kilometer lang drugsafval spoor tussen Eindhoven en Son

Criminelen hebben zondagavond tussen Eindhoven en Son een twee kilometer lang spoor van drugsafval ...

Sint Petrus Bandenkerk in Son en Breugel niet geschikt voor evenementen

De Sint Petrus Bandenkerk in Son en Breugel mag niet gebruikt worden als tijdelijke evenementenloca...

Son krijgt nieuwe schilderijen van Sonse schilder

De gemeente Son en Breugel krijgt twee schilderijen van de overleden Sonse schilder Theo van Amstel...

Automobilist boort zich in vangrail op A50 bij Son en Breugel

Bij knooppunt Ekkersrijt op de A50 is dinsdagochtend een auto de vangrail in gereden.

Son en Breugel: 'Beperkte weekendvluchten en op naar duurzame luchthaven'

Het gemeentebestuur van Son en Breugel wil in het weekend geen vliegtuigen vanaf Eindhoven Airport ...

Ruim 6.000 zonnepanelen aangelegd door en voor Van Rooijen

Logistieke dienstverlener Van Rooijen in Eindhoven start met de aanleg van 6.240 zonnepanelen.

Extra fietsenstallingen in centrum Son en Breugel

De gemeente Son en Breugel plaatst extra fietsnieten in het centrum van Son.

Wethouder Van den Nieuwenhuijzen vertrekt in Son en Breugel

Wethouder Tom van den Nieuwenhuizen in Son en Breugel heeft per direct zijn taken neergelegd. Waaro...

Deel deze pagina: