Studio040.nl
Live Live

Droogte ook voor veehouders in de regio een strop

Gepubliceerd: Donderdag 09 augustus 2018 18:08 - Bijgewerkt: Donderdag 09 augustus 2018 21:18

Droogte ook voor veehouders in de regio een strop

Niet alleen de akkerbouwers, maar ook de veehouders komen in de problemen door de droogte.

Sterker nog; voor veel veeboeren begint de ellende nu pas, want ze zijn begonnen aan het voer dat voor de winter bestemd is. Paul Schots van boerderij De Hofstad op de grens van Son en Breugel en Nuenen is somber. 'Ik heb pas één keer kunnen maaien, maar het gras is nu door en geel, je kan er niks mee.' Boeren zijn naarstig op zoek bij elkaar naar hooi of percelen waar ze nog gras in kunnen zaaien.

Niet alleen het tekort aan gras is een probleem, ook de oogst van de mais gaat tegenvallen volgens de biologische veehouder. 'De kolven, als ze er al zijn, zijn veel kleiner en het gaat juist om die maiskolven, daar halen mijn koeien hun energie uit.' In de regio staan veel maisvelden en zelfs een ongetraind oog kan zien dat ze veel minder hoog staan dan voorgaande jaren. Sommige boeren hebben daarom extra percelen mais ingezaaid.

Biologisch
Een bijkomstig probleem is dat Schots zijn voer ook biologisch moet blijven om zijn koeien biologische melk te laten geven. Doet hij dat niet, dan verliest hij het biologische keurmerk en wordt de melk centen per liter minder waard. Alleen het is niet zo dat doordat de veehouder zijn kosten hoger worden, ook de melkprijs omhoog gaat. 'Dat is gewoon een vaste prijs en dat is Europees geregeld', vertelt Nol van Rijssel, veehouder bij De Blije Big en voorzitter van ZLTO Dommelland.


Maatregelen
Van Rijssel maakt zich zorgen om de jonge melkveeboeren die veel geïnvesteerd hebben in hun bedrijf, met hoge lasten zitten en nu de klappen krijgen. 'De regering staat garant voor overbruggingsleningen die boeren nodig hebben via de Rabobank, dus dat is wel goed, maar daarmee zijn we er nog niet.'

Zo zitten veel veehouders met overvolle mestkelders. In sommige gevallen is het zo erg dat de boeren letterlijk de mest niet meer kwijt kunnen. Alleen uitrijden over het land is geen optie. 'Als je dat nu gaat uitrijden dan verbrand je heel je grasmat, als het al niet verbrand was overigens, maar dan is het echt klaar,' weet Paul Schots.

'LTO Nederland, de belangenbehartiger voor de land- en tuinbouwsector, heeft daarom een verzoek gedaan bij Minister Schouten of we mest mogen uitrijden tot 15 september, al vraag ik me af of dat genoeg is?' aldus Van Rijssel. Boeren mogen maar tot 1 september de mest over hun land sproeien, maar wat de voorzitter van ZLTO Dommelland betreft zou wel tot 30 september kunnen.

Klimaat
Dit jaar laat duidelijk zien dat het klimaat echt aan het veranderen is volgens Van Rijssel. Hij pleit er dan ook voor om nog eens goed naar de regels te kijken of die nog wel passen bij het huidige klimaat. 'Die regels zijn er niet voor niets en die hebben voorheen ook goed gewerkt, maar we moeten misschien iets flexibeler worden als de weersomstandigheden daar om vragen', aldus Van Rijssel

Paul Schots merkt op dat als het zo doorgaat, de koeien straks niet meer in de zomer in de wei staan, maar juist in de winter. 'Het is gewoon te heet voor ze in de zomer en als het buiten vijf graden is, hebben de koeien het prima naar hun zin. Zolang het gras groeit, kunnen de koeien de weide in.'

De veehouder uit Son en Breugel hoopt dat hij genoeg voer weet te vinden voor van de winter en dat hij nog een keer gras ergens kan inzaaien. 'Alleen als dat niet lukt, dan wordt het koeien verkopen totdat ik genoeg koeien overhoud die ik wel kan voeren. Dat betekend wel minder melk, minder inkomsten en waarschijnlijk faillissement.'

Ook al is het effect op korte termijn gering, regen is op dit moment een boer zijn beste vriend. Als het goed nat wordt kan er mest uitgereden worden, gras dat de droogte overleefd heeft kan groeien en nieuw gras krijgt ook een kans. Verder is het hopen op afdoende crisismaatregelen van het ministerie en coulance van de banken.

Gerelateerd nieuws
Son en Breugel wil meer inspraak over groei Eindhoven Airport

Son en Breugel wil dat de overlast van Eindhoven Airport niet verder toeneemt.

Merijn (32) uit Son zet lekkerste koffie ter wereld, wint 40.000 euro in Dubai

De 32-jarige Merijn Gijsbers uit Son heeft het Dubai International Coffee Championship gewonnen.

Gebouw Prodrive volledig verwoest na heftige brand

Het gebouw van technologiebedrijf Prodrive op Ekkersrijt is volledig verwoest na de enorme brand di...

Sint-Petrus Bandenkerk in Son veilig voor nieuwe invulling

De Sint-Petrus Bandenkerk in hartje Son kan een nieuwe invulling krijgen. Uit een bouwkundig rappor...

Sporthal de Landing in Son weer in gebruik

Sporthal De Landing in Son wordt aanstaande zaterdag weer in gebruik genomen. het is volgens de gem...

Fietster overleden bij aanrijding in Son

Een vrouw op de fiets is gisteravond overleden bij een aanrijding op de Eekhoornlaan in Son.

Nieuw gemeentehuis Son en Breugel bijna klaar

Het begint al op te schieten: het gemeentehuis van Son en Breugel is bijna af.

Motorrijder moet uitwijken en valt: zwaargewond

Een motorrijder is zaterdag zwaargewond geraakt toen hij uit moest wijken voor een auto en daarbij ...

Regio Eindhoven scoort bij Brabant Startup Awards

Lightyear (TU/e), Morphotonics (Veldhoven) en PeelPioneers (Son en Breugel) hebben dinsdagavond een...

Eindhoven in de oorlog door de ogen van een kind

Antoon Gruijters was negen toen de Tweede Wereldoorlog begon, hij heeft een boekje geschreven over ...

Deel deze pagina: