Studio040.nl
Live Live

Droogte ook voor veehouders in de regio een strop

Gepubliceerd: Donderdag 09 augustus 2018 18:08 - Bijgewerkt: Donderdag 09 augustus 2018 21:18

Droogte ook voor veehouders in de regio een strop

Niet alleen de akkerbouwers, maar ook de veehouders komen in de problemen door de droogte.

Sterker nog; voor veel veeboeren begint de ellende nu pas, want ze zijn begonnen aan het voer dat voor de winter bestemd is. Paul Schots van boerderij De Hofstad op de grens van Son en Breugel en Nuenen is somber. 'Ik heb pas één keer kunnen maaien, maar het gras is nu door en geel, je kan er niks mee.' Boeren zijn naarstig op zoek bij elkaar naar hooi of percelen waar ze nog gras in kunnen zaaien.

Niet alleen het tekort aan gras is een probleem, ook de oogst van de mais gaat tegenvallen volgens de biologische veehouder. 'De kolven, als ze er al zijn, zijn veel kleiner en het gaat juist om die maiskolven, daar halen mijn koeien hun energie uit.' In de regio staan veel maisvelden en zelfs een ongetraind oog kan zien dat ze veel minder hoog staan dan voorgaande jaren. Sommige boeren hebben daarom extra percelen mais ingezaaid.

Biologisch
Een bijkomstig probleem is dat Schots zijn voer ook biologisch moet blijven om zijn koeien biologische melk te laten geven. Doet hij dat niet, dan verliest hij het biologische keurmerk en wordt de melk centen per liter minder waard. Alleen het is niet zo dat doordat de veehouder zijn kosten hoger worden, ook de melkprijs omhoog gaat. 'Dat is gewoon een vaste prijs en dat is Europees geregeld', vertelt Nol van Rijssel, veehouder bij De Blije Big en voorzitter van ZLTO Dommelland.


Maatregelen
Van Rijssel maakt zich zorgen om de jonge melkveeboeren die veel geïnvesteerd hebben in hun bedrijf, met hoge lasten zitten en nu de klappen krijgen. 'De regering staat garant voor overbruggingsleningen die boeren nodig hebben via de Rabobank, dus dat is wel goed, maar daarmee zijn we er nog niet.'

Zo zitten veel veehouders met overvolle mestkelders. In sommige gevallen is het zo erg dat de boeren letterlijk de mest niet meer kwijt kunnen. Alleen uitrijden over het land is geen optie. 'Als je dat nu gaat uitrijden dan verbrand je heel je grasmat, als het al niet verbrand was overigens, maar dan is het echt klaar,' weet Paul Schots.

'LTO Nederland, de belangenbehartiger voor de land- en tuinbouwsector, heeft daarom een verzoek gedaan bij Minister Schouten of we mest mogen uitrijden tot 15 september, al vraag ik me af of dat genoeg is?' aldus Van Rijssel. Boeren mogen maar tot 1 september de mest over hun land sproeien, maar wat de voorzitter van ZLTO Dommelland betreft zou wel tot 30 september kunnen.

Klimaat
Dit jaar laat duidelijk zien dat het klimaat echt aan het veranderen is volgens Van Rijssel. Hij pleit er dan ook voor om nog eens goed naar de regels te kijken of die nog wel passen bij het huidige klimaat. 'Die regels zijn er niet voor niets en die hebben voorheen ook goed gewerkt, maar we moeten misschien iets flexibeler worden als de weersomstandigheden daar om vragen', aldus Van Rijssel

Paul Schots merkt op dat als het zo doorgaat, de koeien straks niet meer in de zomer in de wei staan, maar juist in de winter. 'Het is gewoon te heet voor ze in de zomer en als het buiten vijf graden is, hebben de koeien het prima naar hun zin. Zolang het gras groeit, kunnen de koeien de weide in.'

De veehouder uit Son en Breugel hoopt dat hij genoeg voer weet te vinden voor van de winter en dat hij nog een keer gras ergens kan inzaaien. 'Alleen als dat niet lukt, dan wordt het koeien verkopen totdat ik genoeg koeien overhoud die ik wel kan voeren. Dat betekend wel minder melk, minder inkomsten en waarschijnlijk faillissement.'

Ook al is het effect op korte termijn gering, regen is op dit moment een boer zijn beste vriend. Als het goed nat wordt kan er mest uitgereden worden, gras dat de droogte overleefd heeft kan groeien en nieuw gras krijgt ook een kans. Verder is het hopen op afdoende crisismaatregelen van het ministerie en coulance van de banken.

Gerelateerd nieuws
Droogte ook voor veehouders in de regio een strop

Niet alleen de akkerbouwers, maar ook de veehouders komen in de problemen door de droogte.

Woonwagen in Son en Breugel gesloten na vondst 18 kilo hennep

De burgemeester van Son en Breugel heeft een perceel aan de Gaskendonk voor één maand gesloten.

Vrouw onwel bij Oud Meer in Son en Breugel, traumahelikopter opgeroepen

Een vrouw is dinsdag aan het eind van de middag onwel geworden bij het Oud Meer in Son en Breugel.

A50 tijdelijk afgesloten door bermbranden

De A50 bij Eindhoven is in de nacht van woensdag op donderdag een tijdje dicht geweest door een ber...

Huis in Son dicht na drugsvondst

Een woning aan De Bontstraat in Son is op last van de gemeente gesloten.

Bewoners Blixembosch klagen over stank bij Rendac

Het regent klachten over stank bij destructiebedrijf Rendac in Son en Breugel.

Geldrop-Mierlo spreekt zich uit tegen fusie Eindhoven-Nuenen

Na Son en Breugel spreekt nu ook Geldrop-Mierlo zich uit tegen een fusie tussen Eindhoven en Nuenen...

Nieuw college Son en Breugel geïnstalleerd

De drie nieuwe wethouders van de gemeente Son en Breugel zijn donderdagavond geïnstalleerd.

Son en Breugel heeft coalitieakkoord op hoofdlijnen

Het is slechts een akkoord op hoofdlijnen, het coalitieakkoord in Son en Breugel. Dorpsvisie, CDA e...

Hennepknippers aangehouden in Son en Breugel

De politie heeft vijf hennepknippers opgepakt in een schuurtje in Son en Breugel. Later is ook de e...

Deel deze pagina: