Studio040.nl
Live Live

Belangrijkste plannen van nieuwe Eindhovense coalitie op een rijtje

Gepubliceerd: Vrijdag 25 mei 2018 10:45 - Bijgewerkt: Vrijdag 25 mei 2018 12:08

Belangrijkste plannen van nieuwe Eindhovense coalitie op een rijtje

VVD, GroenLinks, PvdA en CDA hebben donderdagavond hun plannen voor Eindhoven gepresenteerd. Welke kant gaat het op met de stad de komende jaren?

Studio040 heeft de hoofdpunten van het bijna vijftig pagina tellende coalitie-akkoord van de vier partijen, getiteld Evenwicht en Energie, op een rijtje gezet:

Financiën

 • 20 miljoen euro wordt er structureel bezuinigd op de uitgaven in de zorg aan onder meer ouderen, gehandicapten en jongeren. De aanpak is divers: van strengere afspraken met zorgbedrijven tot meer laagdrempelige, goedkope in plaats van dure specialistische zorg. Maar ook budgetplafonds worden er ingesteld, wat betekent dat er wachtlijsten kunnen ontstaan.

 • De woonlasten gaan omhoog. Ook deze maatregel moet helpen bij de aanpak van de financiële problemen van de gemeente. De woonlasten stijgen met zo’n tien procent, wat gemiddeld uitkomt op ruim zes tientjes extra per jaar per huishouden.

Vestigingsklimaat
 • De nieuwe coalitie wil investeren in het vestigingsklimaat van Eindhoven. De stad moet aantrekkelijk zijn voor mensen om er te gaan wonen, als ze hier komen werken in met name de technologiesector. Daarvoor heeft de regio een flinke zak met geld gekregen vanuit Den Haag. Eindhoven gaat binnenkort met provincie en regiogemeenten om tafel om te kijken hoe dat geld wordt besteed. Het geld gaat naar onder meer het versterken van culturele voorzieningen en sportvoorzieningen.

 • Er moeten meer ateliers en levendige culturele broedplaatsen komen in de stad. Dat maakt de stad levendiger, en zorgt ervoor dat talentvolle creatieve mensen ook in de stad blijven wonen en werken.

 • De coalitie gaat lobbyen voor het aantrekken van meer talenten. Het gaat daarbij met name om mensen die aan de slag gaan bij hightech-bedrijven, innovatieve maakbedrijven en designbureaus.

 • Veelbelovende start-ups moeten meer kansen krijgen om door te groeien. De gemeente wil daarom bekijken hoe ze nog beter samen kunnen werken met gevestigde bedrijven en kennisinstellingen.

 • De Eindhovense binnenstad moet veel meer bruisen en leefbaarder worden. In 2025 moet het centrum een internationale hotspot zijn: altijd wat te doen, een groene plek waar het fijn is om te verblijven, met veel winkels, veel meer woningen, uitgaansgelegenheden en studenten.

Bereikbaarheid
 • De nieuwe coalitie wil een autoluwe Eindhovense binnenstad. Dat betekent dat er plek moet zijn voor bestemmingsverkeer, maar daarnaast vooral het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer moet worden gestimuleerd.


 • Voor de zomer komt er een nieuw plan te liggen voor de afgesloten Vestdijk. Randvoorwaarden bij dat plan zijn dat de weg uiteindelijk teruggaat van twee naar een rijstrook, met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregelen moeten leiden tot een meer leefbare straat en een betere luchtkwaliteit.

 • Doorgaand verkeer moet zoveel mogelijk worden afgewikkeld via de rondweg en de randen van de stad.

 • Parkeertarieven worden gedifferentieerd. Daarmee wil de nieuwe coalitie de drukte in de binnenstad spreiden en mensen meer uitnodigen de fiets of de bus te pakken. Ook wordt bekeken of elektrische auto’s goedkoper kunnen worden geparkeerd. Aan de randen van de stad moeten meer Park & Rides komen.

 • Er komt een onderzoek naar het invoeren van een nachtbus. Eerder strandde dit initiatief.

 • De nieuwe coalitie heeft geen concrete afspraken gemaakt over de maximale groei van Eindhoven Airport. Dit wil het nieuwe college overlaten aan de gemeenteraad. Bij de groei moet wel gekeken worden of de geluidsoverlast en de luchtvervuiling acceptabel zijn, vindt de coalitie.

Duurzaamheid
 • De nieuwe coalitie wil miljoenen euro’s gaan investeren in het duurzamer maken van de stad. Daarbij moeten de woonwijken veel groener worden, met plantsoenen, bomen en planten. ‘Schoolpleinen moeten schooltuinen worden’, aldus de coalitie.

 • Eindhoven moet ‘aardgasvrij’ worden. Dat betekent dat huizen met schone energiebronnen moeten worden verwarmd. Dat kan bijvoorbeeld met de aanleg van warmtenetten en zonnepanelen. De coalitie wil dit tot 2045 wijk voor wijk gaan uitrollen, te beginnen met sociale huurwijken die op de renovatielijst staan.

Wonen
 • Er wordt fors bijgebouwd de komende jaren, in alle prijsklassen, huur en koop. Bij grote bouwprojecten wil de coalitie dat gemiddeld 20 procent van de woningen sociale huur is.

 • De gemeente gaat met bewoners in overleg over wat er veranderd moet worden in de wijk. Het gaat er dan om wat bewoners belangrijk vinden, zoals het plaatsen van extra prullenbakken en bankjes. Het moet makkelijker worden om wijkactiviteiten te organiseren: geen overbodige regels meer.


Veiligheid
 • Buurbewoners zouden structureel in gesprek moeten gaan met de politie. Zo moet nog beter duidelijk worden wat er speelt in de wijk.

 • Eindhoven gaat door met zijn veiligheidsprioriteiten: jeugdcriminaliteit, aanpak verwarde personen, aanpak georganiseerde criminaliteit, radicalisering, woonoverlast en de aanpak van high impact crimes zoals woninginbraken en autodiefstallen.

Werken
 • De reïntegratie-trajecten voor mensen in de bijstand of WW worden tegen het licht gehouden. Als ze niet werken, worden ze afgeschaft.

 • Eindhovenaren in de bijstand moeten vertrouwen krijgen bij de zoektocht naar werk. Ze mogen naast de uitkering iets bijverdienen. Wel moet dat leiden tot een baan. Bijstandsfraude wordt aangepakt.

Onderwijs
 • Met alle middelbare scholen en scholen voor vervolgonderwijs wil de gemeente afspraken maken om de kwaliteit te verbeteren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het voorkomen van voortijdig school verlaten, de aanpak van laaggeleerdheid en het voorkomen van studentenstops bij techniekopleidingen.

 • De aanpak van laaggeletterdheid in de stad moet worden verbeterd. Nu kunnen 17.000 tot 21.000 Eindhovenaren niet of heel slecht lezen en schrijven. Bij die aanpak wil de gemeente samenwerken met de bibliotheken, scholen en werkgevers. Dat gebeurt met het aanbieden van taalcursussen en het opzetten van wijkinitiatieven, waarbij vrijwilligers analfabeten ondersteunen.

Armoede
 • De armoederegelingen in de stad blijven zoals ze zijn. Ook wil de nieuwe coalitie gratis openbaar vervoer voor minima in stand houden.

Nachtleven
 • De coalitie wil een ‘levendig nachtleven vol eigenheid’. Dat betekent onder meer extra feestjes en horeca-gelegenheden op bijzondere locaties. Ook wordt onderzocht of er meer nachtleven mogelijk is buiten de binnenstad.


Sport
 • Voetbal, hockey, zwemmen en urban sports blijven de kernsporten in Eindhoven. De openbare ruimte moet hardlopers, skaters, freerunners, fietsers en breakdancers uitnodigen te bewegen.

 • Omdat de gemeente kampt met financiële problemen, moeten sporthallen en sportvelden zoveel mogelijk multifunctioneel worden gebruikt.

Regionale samenwerking
 • Eindhoven wil in de regio zo min mogelijk overlegstructuren met regiogemeenten en andere overheidsinstellingen. De overleggen die er zijn, moeten efficiënt zijn. De nieuwe coalitie is positief over de fusieplannen met Nuenen van de provincie. Wel moet ‘eigen kwaliteit en identiteit van Nuenen worden gewaardeerd’.

Gerelateerd nieuws
Demonstranten geven groei van Eindhoven Airport een rood sein

Zo'n 125 mensen hebben zaterdagmiddag geprotesteerd tegen de groei van Eindhoven Airport.

Glow 2018: Kortere route, meer contrasten

De route van het lichtfestival Glow voor komend najaar is bekendgemaakt.

'Boekhoorn en Guggenheim willen Evoluon kopen'

Philips heeft 11 voorstellen ontvangen voor overname van het Evoluon.

Gemeente: Inzet lokfietsen leidt tot minder diefstallen

Met de inzet van lokfietsen worden in Eindhoven veel meer dieven opgepakt. Dat stelt de gemeente.

Technische staf PSV kent nog veel vraagtekens

Ondanks de aanstelling van Mark van Bommel als nieuwe trainer van PSV, kent de technische staf van ...

Phillip Cocu vertrekt bij PSV, Van Bommel volgt hem op

Trainer Phillip Cocu vertrekt na zes seizoenen bij PSV, hij gaat naar Fenerbahçe in Turkije.

TU-studenten winnen opnieuw WK robotvoetbal

Het Eindhovense studententeam van Tech United heeft donderdag opnieuw de wereldtitel veroverd.

Uitgeprocedeerd, maar niet uit beeld

Vluchtelingen die uitgeprocedeerd zijn en dus niet in Nederland mogen blijven: het is een groep men...

Van Gogh Park moet toerisme Amsterdam naar regio halen

Het moet een natuurpark van wereldformaat worden: het nieuwe Van Gogh Nationaal Park. Donderdagavon...

Meer Feyenoord-fans toegelaten in Philips Stadion

In het Philips Stadion worden tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal meer supporters van F...

Gemeente Veldhoven in beroep tegen uitspraak Eritrese conferentie

De gemeente Veldhoven gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank over het verbod op d...

Nuenenaar aangehouden voor dodelijk ongeval op A50

Bij het ongeval van dinsdagavond op de A50 bij knooppunt Ekkersrijt is een 42-jarige Bulgaar omgeko...

Duizenden medewerkers metaalsector voeren actie voor betere cao

In het Eindhovense Stadswandelpark hebben medewerkers uit de metaalsector een manifestatie gehouden...

'Snel alternatief voor bewoners nu buurthuis Stratum-Zuid deuren sluit'

Er moet snel een vervangend buurthuis komen in Stratum-Zuid nu het wijkcentrum daar de deuren sluit...

Vliegtuig ontruimd vanwege brand in motor

In de motor van een Transavia-toestel is kort na de landing op Eindhoven Airport brand uitgebroken.

Dode bij ongeluk met vijf auto's op A50, alle rijstroken dicht

Op de A50 bij knooppunt Ekkersweijer is dinsdagavond iemand om het leven gekomen bij een ongeluk.&n...

PSV legt Dumfries vast tot 2023

PSV heeft Denzel Dumfries van SC Heerenveen vastgelegd tot 2023. Dat heeft PSV bevestigd.

Eindhovense drone zorgt voor extra paar ogen voor badmeester

Het Eindhovense Blue Jay heeft een drone ontwikkeld als hulpje voor badmeesters.

Auto vliegt in brand, baby snel uit de wagen gehaald

Op de Veldmaarschalk Montgomerylaan in Eindhoven is dinsdagochtend een auto in brand gevlogen.

Politie reconstrueert heftig ongeval op Eisenhowerlaan

De politie heeft het ongeval op de Eisenhowerlaan gereconstrueerd waarbij in januari een fietsster ...

Na DAF staken nu medewerkers VDL en ASML voor betere cao

Honderden medewerkers van VDL en ASML leggen woensdag het werk neer.

Bewoners over schietpartij: 'Een misselijk geluid'

De bewoners van de Shakespearelaan in de Eindhovense wijk Blixembosch reageren geschokt op de schie...

GGzE: Te weinig geld voor jeugdzorg, bodem is bereikt

Regiogemeenten mogen absoluut niet meer bezuinigen op de jeugdzorg. Die oproep doet het GGzE.

Huis beschoten op Shakespearelaan, veel kogelhulzen gevonden

Op de Eindhovense Shakespearelaan is vannacht een huis beschoten. Bij het huis zijn veel kogelhulze...

Ruim 44.000 klanten van Enexis even zonder stroom in Eindhoven en omgeving

In Eindhoven en omgeving hebben zo'n 44.500 klanten van Enexis zondagmiddag even zonder stroom geze...

Oeps! Veld ontbreekt op RoboCup 2018 'Dan leggen we zelf de mat wel neer'

De robotvoetballers van Tech United zijn dit weekend al neergestreken in Montreal, Canada, waar maa...

'Dode man Geldrop woonde waarschijnlijk in drugslab'

De dode man die zaterdagochtend vroeg op straat werd gevonden, verbleef waarschijnlijk al enkele we...

Gemeente pakt processierupsen harder aan

De gemeente zet grover geschut in bij de bestrijding van de eikenprocessierups in de stad.

Eisenhouwerlaan maandag dicht voor reconstuctie politie

De Eisenhouwerlaan wordt maandagavond urenlang afgesloten voor de reconstructie van een ongeval.

Man Geldrop waarschijnlijk overleden door werk in drugslab

De man die zaterdagochtend vroeg dood werd gevonden in Geldrop, is waarschijnlijk overleden doordat...

UPDATE: Phillip Cocu praat via zaakwaarnemer met Fenerbahçe

Phillip Cocu denkt na over een vertrek naar Fenerbahçe, in Turkije. Dat meldt het Eindhovens Dagbl...

Man probeert scooter te stelen na ongeval

Een man heeft geprobeerd een scooter te stelen in Eindhoven, nadat de eigenaar daarmee een ongeluk ...

Woensdag regionale staking in metaalsector

De 24-uursstaking bij DAF vandaag is pas het begin: aanstaande woensdag moet het Stadswandelpark vo...

Rechter: Verbod Eritrese conferentie onterecht

Burgemeester Mikkers heeft vorig jaar ten onrechte de Eritrese conferentie in Veldhoven verboden. D...

Deel deze pagina: