Studio040.nl
Live Live

Belangrijkste plannen van nieuwe Eindhovense coalitie op een rijtje

Gepubliceerd: Vrijdag 25 mei 2018 10:45 - Bijgewerkt: Vrijdag 25 mei 2018 12:08

Belangrijkste plannen van nieuwe Eindhovense coalitie op een rijtje

VVD, GroenLinks, PvdA en CDA hebben donderdagavond hun plannen voor Eindhoven gepresenteerd. Welke kant gaat het op met de stad de komende jaren?

Studio040 heeft de hoofdpunten van het bijna vijftig pagina tellende coalitie-akkoord van de vier partijen, getiteld Evenwicht en Energie, op een rijtje gezet:

Financiën

 • 20 miljoen euro wordt er structureel bezuinigd op de uitgaven in de zorg aan onder meer ouderen, gehandicapten en jongeren. De aanpak is divers: van strengere afspraken met zorgbedrijven tot meer laagdrempelige, goedkope in plaats van dure specialistische zorg. Maar ook budgetplafonds worden er ingesteld, wat betekent dat er wachtlijsten kunnen ontstaan.

 • De woonlasten gaan omhoog. Ook deze maatregel moet helpen bij de aanpak van de financiële problemen van de gemeente. De woonlasten stijgen met zo’n tien procent, wat gemiddeld uitkomt op ruim zes tientjes extra per jaar per huishouden.

Vestigingsklimaat
 • De nieuwe coalitie wil investeren in het vestigingsklimaat van Eindhoven. De stad moet aantrekkelijk zijn voor mensen om er te gaan wonen, als ze hier komen werken in met name de technologiesector. Daarvoor heeft de regio een flinke zak met geld gekregen vanuit Den Haag. Eindhoven gaat binnenkort met provincie en regiogemeenten om tafel om te kijken hoe dat geld wordt besteed. Het geld gaat naar onder meer het versterken van culturele voorzieningen en sportvoorzieningen.

 • Er moeten meer ateliers en levendige culturele broedplaatsen komen in de stad. Dat maakt de stad levendiger, en zorgt ervoor dat talentvolle creatieve mensen ook in de stad blijven wonen en werken.

 • De coalitie gaat lobbyen voor het aantrekken van meer talenten. Het gaat daarbij met name om mensen die aan de slag gaan bij hightech-bedrijven, innovatieve maakbedrijven en designbureaus.

 • Veelbelovende start-ups moeten meer kansen krijgen om door te groeien. De gemeente wil daarom bekijken hoe ze nog beter samen kunnen werken met gevestigde bedrijven en kennisinstellingen.

 • De Eindhovense binnenstad moet veel meer bruisen en leefbaarder worden. In 2025 moet het centrum een internationale hotspot zijn: altijd wat te doen, een groene plek waar het fijn is om te verblijven, met veel winkels, veel meer woningen, uitgaansgelegenheden en studenten.

Bereikbaarheid
 • De nieuwe coalitie wil een autoluwe Eindhovense binnenstad. Dat betekent dat er plek moet zijn voor bestemmingsverkeer, maar daarnaast vooral het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer moet worden gestimuleerd.


 • Voor de zomer komt er een nieuw plan te liggen voor de afgesloten Vestdijk. Randvoorwaarden bij dat plan zijn dat de weg uiteindelijk teruggaat van twee naar een rijstrook, met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregelen moeten leiden tot een meer leefbare straat en een betere luchtkwaliteit.

 • Doorgaand verkeer moet zoveel mogelijk worden afgewikkeld via de rondweg en de randen van de stad.

 • Parkeertarieven worden gedifferentieerd. Daarmee wil de nieuwe coalitie de drukte in de binnenstad spreiden en mensen meer uitnodigen de fiets of de bus te pakken. Ook wordt bekeken of elektrische auto’s goedkoper kunnen worden geparkeerd. Aan de randen van de stad moeten meer Park & Rides komen.

 • Er komt een onderzoek naar het invoeren van een nachtbus. Eerder strandde dit initiatief.

 • De nieuwe coalitie heeft geen concrete afspraken gemaakt over de maximale groei van Eindhoven Airport. Dit wil het nieuwe college overlaten aan de gemeenteraad. Bij de groei moet wel gekeken worden of de geluidsoverlast en de luchtvervuiling acceptabel zijn, vindt de coalitie.

Duurzaamheid
 • De nieuwe coalitie wil miljoenen euro’s gaan investeren in het duurzamer maken van de stad. Daarbij moeten de woonwijken veel groener worden, met plantsoenen, bomen en planten. ‘Schoolpleinen moeten schooltuinen worden’, aldus de coalitie.

 • Eindhoven moet ‘aardgasvrij’ worden. Dat betekent dat huizen met schone energiebronnen moeten worden verwarmd. Dat kan bijvoorbeeld met de aanleg van warmtenetten en zonnepanelen. De coalitie wil dit tot 2045 wijk voor wijk gaan uitrollen, te beginnen met sociale huurwijken die op de renovatielijst staan.

Wonen
 • Er wordt fors bijgebouwd de komende jaren, in alle prijsklassen, huur en koop. Bij grote bouwprojecten wil de coalitie dat gemiddeld 20 procent van de woningen sociale huur is.

 • De gemeente gaat met bewoners in overleg over wat er veranderd moet worden in de wijk. Het gaat er dan om wat bewoners belangrijk vinden, zoals het plaatsen van extra prullenbakken en bankjes. Het moet makkelijker worden om wijkactiviteiten te organiseren: geen overbodige regels meer.


Veiligheid
 • Buurbewoners zouden structureel in gesprek moeten gaan met de politie. Zo moet nog beter duidelijk worden wat er speelt in de wijk.

 • Eindhoven gaat door met zijn veiligheidsprioriteiten: jeugdcriminaliteit, aanpak verwarde personen, aanpak georganiseerde criminaliteit, radicalisering, woonoverlast en de aanpak van high impact crimes zoals woninginbraken en autodiefstallen.

Werken
 • De reïntegratie-trajecten voor mensen in de bijstand of WW worden tegen het licht gehouden. Als ze niet werken, worden ze afgeschaft.

 • Eindhovenaren in de bijstand moeten vertrouwen krijgen bij de zoektocht naar werk. Ze mogen naast de uitkering iets bijverdienen. Wel moet dat leiden tot een baan. Bijstandsfraude wordt aangepakt.

Onderwijs
 • Met alle middelbare scholen en scholen voor vervolgonderwijs wil de gemeente afspraken maken om de kwaliteit te verbeteren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het voorkomen van voortijdig school verlaten, de aanpak van laaggeleerdheid en het voorkomen van studentenstops bij techniekopleidingen.

 • De aanpak van laaggeletterdheid in de stad moet worden verbeterd. Nu kunnen 17.000 tot 21.000 Eindhovenaren niet of heel slecht lezen en schrijven. Bij die aanpak wil de gemeente samenwerken met de bibliotheken, scholen en werkgevers. Dat gebeurt met het aanbieden van taalcursussen en het opzetten van wijkinitiatieven, waarbij vrijwilligers analfabeten ondersteunen.

Armoede
 • De armoederegelingen in de stad blijven zoals ze zijn. Ook wil de nieuwe coalitie gratis openbaar vervoer voor minima in stand houden.

Nachtleven
 • De coalitie wil een ‘levendig nachtleven vol eigenheid’. Dat betekent onder meer extra feestjes en horeca-gelegenheden op bijzondere locaties. Ook wordt onderzocht of er meer nachtleven mogelijk is buiten de binnenstad.


Sport
 • Voetbal, hockey, zwemmen en urban sports blijven de kernsporten in Eindhoven. De openbare ruimte moet hardlopers, skaters, freerunners, fietsers en breakdancers uitnodigen te bewegen.

 • Omdat de gemeente kampt met financiële problemen, moeten sporthallen en sportvelden zoveel mogelijk multifunctioneel worden gebruikt.

Regionale samenwerking
 • Eindhoven wil in de regio zo min mogelijk overlegstructuren met regiogemeenten en andere overheidsinstellingen. De overleggen die er zijn, moeten efficiënt zijn. De nieuwe coalitie is positief over de fusieplannen met Nuenen van de provincie. Wel moet ‘eigen kwaliteit en identiteit van Nuenen worden gewaardeerd’.

Gerelateerd nieuws
Wietkelder gevonden in bos tussen Eindhoven en Son

In het buitengebied tussen Eindhoven en Son is een ondergrondse hennepkwekerij gevonden.

Steen door ruit bij LPF-raadslid Langman

Bij het Eindhovense LPF-raadslid Tjerk Langman is een steen door de ruit gegooid. De politicus heef...

Vlag halfstok na schietpartij Utrecht

Op het Stadhuis hangt de vlag vandaag halfstok, naar aanleiding van de gebeurtenissen gisteren in U...

MMC zet nu ook operatierobot in bij darmkanker

Het Maxima Medisch Centrum zet vanaf nu een operatierobot in bij ingrepen bij darmkanker.

Zoektocht naar persoon te water: blijkt loos alarm

Hulpdiensten zijn maandagmiddag massaal uitgerukt voor een melding van een persoon te water bij de ...

Personeel overheid en industrie staakt in Stadswandelpark voor beter pensioen

In het Eindhovense Stadswandelpark komen maandagmiddag medewerkers uit uiteenlopende sectoren bijee...

Verdriet en hoop op bijeenkomst basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad

Het was een emotionele bijeenkomst op de islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad waar velen bij...

PSV wint in slotfase van VVV, loopt verder uit op Ajax

Het was een moeizame wedstrijd voor PSV in Limburg, maar uiteindelijk werd er met 1-0 gewonnen bij ...

Arrestatie in serie overvallen in Eindhoven

Nu lijkt de politie hem dan toch te pakken te hebben: zaterdagavond is een man aangehouden die word...

Vrouw van balkon gered bij brand Picassohof

Bij een brand in een appartement aan het Picassohof in Tongelre, heeft de brandweer de bewoonster v...

Deel deze pagina: