Studio040.nl
Live Live

'Geen infiltratie criminelen tijdens gemeenteraadsverkiezingen'

Gepubliceerd: Maandag 26 februari 2018 06:56

'Geen infiltratie criminelen tijdens gemeenteraadsverkiezingen'

Er zijn helemaal geen aanwijzingen dat criminelen invloed zouden willen uitoefenen in allerlei Brabantse gemeenteraden. Dat stellen twee deskundigen tegenover NPO Radio 1.

Volgens hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga en lector aan de politieacademie Guus Meershoek is er geen enkel bewijs voor die stelling. Eerder waarschuwde de Eindhovense burgemeester Jorritsma daarvoor.

Eind vorig jaar liet Jorritsma weten dat politici in de provincie en ook regio Eindhoven op hun hoede moeten zijn voor beïnvloeding door de criminele onderwereld. Zo zouden er politici op de kieslijsten kunnen komen te staan, met korte lijntjes naar de onderwereld. 'Het is betonrot voor het fundament van de lokale democratie. Het is een illusie om te denken dat dit aan uw gemeente voorbij gaat', schreef hij aan fractievoorzitters en afdelingsbesturen van partijen.

De twee experts wijzen die beweringen van de hand. Elzinga benadrukt dat hij geen één raadslid heeft gezien de afgelopen jaren die zich ondermijnend zou hebben gedragen. En dat terwijl die suggestie wel wordt gewekt door onder anderen Jorritsma, zegt hij.
Ook politielector Meershoek vindt de bewering overdreven. Hij zegt dat er in Nederland echt geen sprake is van Italiaanse maffiose toestanden. Er zijn volgens hem wel bedreigingen van bestuurders, maar er wordt niet via het bestuur invloed uitgeoefend.

Deel deze pagina: