Protest tegen sluiting culturele vrijplaats Gabriel Metsulaan

| |

Zeker honderd mensen hebben dinsdagavond geprotesteerd bij het Eindhovense stadhuis tegen de mogelijke sluiting van een kleine culturele vrijplaats aan de Gabriel Metsulaan.

Protest tegen sluiting culturele vrijplaats Gabriel Metsulaan

Op die plek is het al bijna twintig jaar een komen en gaan van mensen. Geert Tiersma en Marleen Weissman huren er een huis en loods, en hebben die ingericht als plek voor onder meer dans- en schilderworkshops, kinderactiviteiten, muziekoptredens en een pizzeria met bar. Maar ze dreigen nu het veld te moeten ruimen, omdat het Eindhovense stadsbestuur daar graag het bekende ontwerpduo Kiki en Joost ziet komen.

Volgens de college biedt het bestemmingsplan geen plek voor het paradijsje van Tiersma en Weissman. Dit tot groot ongenoegen van het tweetal, en veel vaste bezoekers aan de Gabriel Metsulaan. Ze benadrukken dat de plek nu veel mensen met allerlei achtergronden bij elkaar brengt. 'Mensen die behoefte hebben aan laagdrempelige culturele initiatieven'.

De meeste fracties in de gemeenteraad hebben begrip voor de actievoerders. Ze zijn niet te spreken over de manier waarop de gemeente Tiersma en Weissman heeft behandeld. De twee zijn namelijk niet betrokken bij de nieuwe plannen voor de kanaalzone. Verder benadrukt een aantal fracties de toegevoegde waarde van de vrijplaats voor de stad.

Wethouder Schreurs heeft beloofd dat ze met Tiersma en Weissman om tafel gaat zitten, om te zoeken naar een oplossing. Ze wil de vrijplaats behouden voor de stad, maar liever niet op de Gabriel Metsulaan, omdat het niet zou passen binnen het bestemmingsplan.

Vier maanden geleden werden de plannen voor de Kanaaldijk-Zuid ter hoogte van de Gabriel Metsulaan gepresenteerd. Er zou een nieuw creatief industrieterrein moeten ontstaan, waarin het bekende Eindhovense ontwerpduo Kiki en Joost een hoofdrol zal vervullen. De milieustraat verhuist dan naar het noorden van de stad.

Ga terug

Advertentie

Meer nieuws

Laatste nieuws


© Studio040 2017 - Powered by The Concept Store