'Geen reden tot onrust' over verwijdering interieur Paterskerk

|

Er is geen reden tot onrust over spullen die uit de Augustijnenkerk - in de volksmond 'Paterskerk' - worden gehaald. Zo zeggen de prior van het klooster Mariënhage en uitvaartonderneming DELA.

'Geen reden tot onrust' over verwijdering interieur Paterskerk

Eerder spraken Erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap hun zorgen uit over objecten die onrechtmatig verwijderd zouden worden uit de kerk. De kerk en het klooster Mariënhage dat grenst aan de Paterskerk hebben namelijk een nieuwe bestemming gekregen. Het wordt omgebouwd tot 'DELAmondo', een congrescentrum en ceremoniehuis.

De zorgen richten zich vooral op relikwiën uit de kerk zoals het orgel, kruisbeelden en biechtstoelen. In de plannen voor DELAmondo zou er geen plaats meer zijn voor die objecten. Bovendien zijn kerkbanken en kruiswegstaties al uit de kerk gehaald, nog voordat de vergunning verleend is.

"De verwijten kloppen niet", zegt een woordvoerder van DELA. "Tot op heden heeft DELA alleen een vergunning aangevraagd en heel beperkt bouwkundig onderzoek laten uitvoeren. Er zijn door DELA geen zaken weggehaald of werkzaamheden verricht." Bovendien benadrukt de coöperatie dat het zorgvuldig omgaat met het Brabants erfgoed.

De Augustijnen, die nog eigenaar zijn van de spullen in de kerk, zouden de banken eruit gehaald hebben. En dat zou hun goed recht zijn.

Toch zetten Erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap daar hun vraagtekens bij. Ze vragen de gemeente op te treden en toe te zien op het behoud van vooral de monumentale stukken zoals het orgel en het hoogaltaar. "Dat de kerkbanken plaats moeten maken snap ik nog. Maar het orgel en de kruisbeelden staan niemand in de weg. Ik hoop dat die kunnen blijven", vertelt woordvoerder Leo Dubbelaar.

Ga terug

Advertentie

Meer nieuws

Laatste nieuws


© Studio040 2017 - Powered by The Concept Store