Wereldprimeur op de TU/e: 3D-printen met beton

|

Een wereldprimeur voor de TU/e. De universiteit heeft een enorme 3D-printer die niet met plastic, maar gewapend beton kan printen. De megaprinter zijn eerste klus is een fietsbrug. Dat meldt website E52.

Wereldprimeur op de TU/e: 3D-printen met beton

Volgens Marinus Schimmel, de directeur van bouwbedrijf BAM, kent het 3D-printen met beton veel voordelen: Er is meer flexibiliteit in de vorm van het product en er wordt veel minder beton gebruikt.

Daarnaast hoeft in principe maar één persoon de 3D-printer in de gaten te houden, het produceren gaat sneller en door al die voordelen is het ook milieuvriendelijker, zegt ontwerpmanager Johan Bolhuis van BAM.

Het uitprinten van de fietsbrug op de TU/e zit nog in de testfase. Omdat er met een andere betonsoort gewerkt moet worden om het te kunnen printen, wordt de stevigheid nog onderzocht. De gemeente Gemert heeft speciaal voor dit project de zogenaamde betonnormen aangepast.

De bedoeling is dat de 3D-geprinte betonnen fietsbrug in september geplaatst word in Gemert. In de toekomst hopen de TU en bouwbedrijf BAM grote mobiele 3D-printers op locatie in te kunnen zetten.

Ga terug

Advertentie

Meer nieuws

Laatste nieuws


© Studio040 2017 - Powered by The Concept Store